Atenție la plantele pe care le atingeți. Buruiana care arde ca acidul a invadat România (Video)

Publicat: 01 iul. 2025, 09:16, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în SOCIAL , ? cititori
Atenție la plantele pe care le atingeți. Buruiana care arde ca acidul a invadat România (Video)
Foto: ziarulromanesc.at

O plantă aparent inofensivă face ravagii în Europa. De curând a invadat și România. Specialiștii trag un semnal de alarmă: brânca-ursului uriașă (Heracleum mantegazzianum), cunoscută și sub numele de „umbra morții”, a ajuns la apogeul dezvoltării și poate provoca arsuri de gradul II și III, atât oamenilor cât și animalelor.

Brânca-ursului uriașă este o plantă invazivă, originară din Caucaz, introdusă în Europa ca plantă ornamentală, dar care s-a dovedit a fi extrem de periculoasă.

Este adesea confundată cu păstârnacul sălbatic sau cu brânca-ursului autohtonă (Heracleum sphondylium), însă buruiana periculoasă se distinge prin dimensiuni impresionante – ajunge până la cinci metri înălțime, tulpini groase cu pete purpurii și peri fini albi, precum și flori albe în formă de umbrelă uriașă.

Seva plantei este fototoxică. În contact cu pielea și în prezența luminii solare, aceasta distruge capacitatea naturală de protecție a pielii. Rezultatul se traduce în arsuri severe și bășici dureroase, uneori cât mingea de golf sau chiar cât o portocală și leziuni care pot lăsa cicatrici permanente.

Durerea nu apare imediat după contactul cu seva. Mulți oameni nu realizează pericolul decât după ce arsura s-a produs.

La animale, inclusiv la câini, provoacă răni infectate și dureri puternice

Planta a fost identificată în mai multe județe din România, în special în zonele montane și submontane: Suceava, Neamț, Harghita, Covasna, Brașov, Mureș, Maramureș.

 

Apare frecvent pe marginea drumurilor, râurilor, în pășuni și livezi neîngrijite

Cei care ating planta trebuie să spele imediat zona cu apă rece și săpun, fără a freca. După aceea, zona trebuie acoperită și ferită, cu orice preț, de expunerea la soare.

Hainele atinse de sevă trebuie spălate bine!

Planta are o înălțime de 2,5–5 metri și o tulpină groasă, cu pete roșii/violacee și peri albi. Florile sale sunt albe, în formă de umbrelă, iar frunzele uriașe, adesea mai mari de un metru.

Crește frecvent în zone umede, lângă râuri, pășuni abandonate, drumuri neîntreținute

Este fără îndoială cea mai periculoasă plantă din Marea Britanie. În România, este la fel de riscantă – și insuficient cunoscută”, avertizează Mike Duddy, Mersey Basin Rivers Trust, citat de Daily Mail.