Atenție! Tuse convulsivă și rujeolă. Copiii, cei mai expuși

Publicat: 05 iun. 2024, 20:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Atenție! Tuse convulsivă și rujeolă. Copiii, cei mai expuși
copii nevaccinați rujeola tuse convulsivă

Medicii atrag atenția asupra creșterii numărului cazurilor de tuse convulsivă și rujeolă, expuse fiind persoanele nevaccinate, dar mai ales sugarii, copiii de vârstă mică și femeile însărcinate.

Tusea convulsivă

Direcția de Sănătate Publică a județului Brașov a anunțat miercuri  12 cazuri noi de tuse convulsivă (pertussis) în județul Brașov. Pacienții sunt sugari și copii cu vârste între 1 lună și 8 ani, precum și un adult în vârstă de 30 de ani.

”Majoritatea celor diagnosticați cu tuse convulsivă sunt nevaccinați și a fost necesară internarea acestora în spital”, precizează DSP Brașov.

Tusea convulsivă este o infecție bacteriană, contagioasă, cauzată de Bordetella pertussis. Această infecție poate evolua cu complicații grave, uneori fatale în cazul sugarilor  și copiilor de vârste mici, mai ales dacă nu sunt vaccinați.

Potrivit DSP Brașov, foarte importantă este vaccinarea la timp a sugarilor, recuperarea restanțierilor, precum și vaccinarea gravidei și vaccinarea adultului, cu rapel la fiecare 10 ani, pentru ultimele două categorii. Vaccinul împotriva tusei convulsive este gratuit și se realizează în cabinetele medicilor de familie, conform Calendarului Național de Vaccinare.

Încă un copil, mort din cauza rujeolei

Institutul Național de Sănătate Publică anunță că, în ultima săptămână, a fost raportat un deces  din cauza rujeolei, în cazul unui copil în vârstă de un an şi 6 luni fără comorbidităţi cunoscute, vaccinat cu o doză ROR la vârsta de 12 luni.

De asemenea, în ultima săptămână, în țara noastră, au fost înregistrate 791 de noi cazuri de rujeolă. Cele mai multe îmbolnăviri s-au înregistrat în judeţele Braşov – 2.031 şi Mureş – 1.213, precum şi în Bucureşti – 1.620.