Atenție, urmează informații cu impact social, emoțional

Publicat: 31 mart. 2024, 15:00, de Manuela Dumitru, în Sănătate , ? cititori
Atenție, urmează informații cu impact social, emoțional

Atenție, ne spune directorul Agenției Naționale Antidrog, Comisar-șef de poliție Georgiana-Ramona DABIJA, părinții pot  cauza consumul de droguri copiilor. ”Trebuie să învățăm să ne cunoaștem copiii”

La Dialogurile Puterii, în Campania ”Cu tine, înainte și după drog”, discutăm fără teamă, fără a stigmatiza, cu adevăruri dureroase și cu speranță despre ce putem face împotriva unei boli grave – dependența de droguri


Atenție, unul din zece adolescenți a consumat, cel puțin o dată, un anumit tip de drog.

Atenție, aproximativ 11% din populația între 15 și 65 de ani  a consumat, o dată în viață, o substanță psihoactivă.

Atenție, vârsta medie de debut în consumul de droguri ilicite, marijuana, cocaină, este 13 ani.

Atenție, dacă ne referim la consumul de alcool, tutun, la consumul abuziv de medicamente, vârsta scade până la 10 ani.

Atenție, ne spune Georgiana Dabija, comisar șef Antidrog, avem, din păcate, părinți care la 11 ani le iau copiilor acele VIP uri cu  uleiuri esențiale și consideră că nu fac nimic greșit, ci din contră, sunt părinți cool, ceea ce este greșit din punctul meu de vedere. Dar, din păcate, nu fac decât să-le dezvolte o adicție copiilor lor ”


Și acum, în mod normal, vine  întrebarea: Suntem părinți, cum putem identifica noi, dacă un copil a  ajuns până acolo încât să-și poată accesa singur un drog sau altul?

Poate că prima întrebare pe care ar trebui să ne-o punem în calitate de părinți este: cât de bine ne cunoaștem copilul?  ”Această preocupare trebuie să continue pe parcursul întregii copilării și a adolescenței, susține Georgiana Dabija. Nu poți avea pretenția că, la doisprezece ani, un copil să vină și să vorbească cu tine, dacă tu nu ai vorbit nimic cu el. Până la doisprezece ani nu l-ai întrebat care sunt problemele cu care el se confruntă și să știe că în familie găsește răspuns la orice problemă.”

Profesorii, psihologii, medicii ne spun că  trebuie sa ne facem timp pentru copiii noștri.  Să te uiți în ochii copilului tău și îi acorzi acele cinci minute într-o seară, doar lui, nu cu ochii în  telefon, nu vorbind cu altcineva în același timp în care copilul vrea să-ți povestească ce i s-a întâmplat în ziua respectivă. ”Spre norocul nostru, până la vârsta de 10 ani, părinții sunt foarte implicați în viața copiilor, afirmă directorul Agenției Antidrog. Ruptura se întâmplă când copilul ajunge la gimnaziu și deja copilul, în momentul în care intră în clasa a cincea, suferă o modificare. Pleacă de la școala primară, unde are un singur învățător și dă piept cu școala gimnazială, unde dintr-odată, 13 profesori  adulți au regulile lor.  Atenție, din păcate, nu mai avem timp pentru copilul mare. Și, mai grav e că viața noastră  stă foarte mult în online, iar copiii noștri și-au făcut prieteni virtuali pe care, acum, îi întâlnesc în viața reală cu foarte multe tentații negative.”

Despre online și droguri, despre programe antidrog, aflați, la ora 19.00, la Dialogurile Puterii, din interviul cu directorul Agenției Antidrog, comisar șef Georgiana Dabija.