Au fost date primele amenzi din campania de vaccinare. Ministerul Sănătății: 563 de persoane s-au vaccinat la Rădăuți înainte de a fi eligibile

Direcție de Sănătate Publică Suceava a efectuat un control la centrul de vaccinare din cadrul Spitalului Municipal Rădăuți. Aici au fost constatate mai multe nereguli în perioada campaniei de vaccinare. Mai exact, în perioada 15-23 ianuarie au fost vaccinate în acest centru 563 de persoane care nu erau eligibile în etapele actuale ale vaccinării.

Coordonatorul centrului de vaccinare de la spitalul din Rădăuți, județul Suceava, a fost amendat cu 5.000 de lei.

Comunicatul Ministerului Sănătății:

„La cererea Ministerului Sănătății, inspectorii sanitari din cadrul Direcției Sănătate Publică Suceava au efectuat un control la centrul de vaccinare din cadrul Spitalului Municipal Rădăuți, după ce s-a constatat că, în perioada 15-23 ianuarie 2021 au fost imunizate în acest centru 563 de persoane marcate ca eligibile pentru etapa a III-a de vaccinare.

Controlul a avut ca scop verificarea  modului de aplicare a  Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România în acest centru.

La momentul controlului, inspectorii DSP Suceava au constatat că persoanele venite pentru imunizare în centrul de vaccinare nu erau verificate în aplicația Rovaccinare pe baza CNP-ului si nici în listele de pacienți programati pentru ziua în curs. Listele cu pacienți pentru ziua în curs erau trimise pe whatsapp de către medicul coordonator din DSP către  directorul medical al spitalului și redirecționate mai apoi de acesta personalului care asigură paza centrului pentru a permite accesul în unitate a pacienților programați.

În centrul de vaccinare pacienții au fost primiți în baza programărilor printate sau mesajelor sms, iar în cazul pacienților programați de medicul de familie, pe baza declarației acestora.

Inspectorii sanitari au verificat listele de pacienți programați si au constatat că sunt pacienți în dreptul cărora nu sunt completate toate câmpurile din platforma de programare (nu sunt trecute datele de identificare a celui care a programat si nici nu există câmp în care să fie  trecută categoria populațională din care face parte, îngreunând astfel verificarea modului de programare).

Centrul de vaccinare din cadrul spitalului a fost organizat pentru personalul  medico-sanitar inclus în prima etapă de vaccinare, apoi activitatea centrului a fost prelungită pentru personalul din etapa a II-a, în Municipiul Rădăuți nu există alte centre comunitare deschise.

S-a mai constatat că, centrul de vaccinare nu a fost reoptimizat pentru a II-a etapă de vaccinare și pentru un număr mai mare de solicitări de vaccinare. Nu se asigură personalul pentru fiecare punct din structura centrului, fiind adus personal din spital, prin rotație.

În urma celor constatate, se aplică următoarele măsuri și se formulează următoarele recomandări :

Medicul coordonator al centrului a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 5.000 lei, conform HG 857/2011 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele din domeniul sănătății publice.

Inspectorii sanitari au recomandat reinstruirea personalului privind utilizarea și operarea mijloacelor informatice, respectarea prevederilor legale ( OMS nr.2171/2020) privind evidența persoanelor vaccinate și respectarea prevederilor HG 103/2020 privind aprobarea Strategiei de vaccinare  impotriva Covid-19 si a OMS nr. 2171/2020 pentru stabilirea Normelor privind autorizarea ,organizarea și functionarea centrelor de vaccinare impotriva Covid-19.”

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

România riscă să mai aștepte alți 13 ani pentru aderarea deplină în Schengen

România riscă să mai aștepte alți 13 ani pentru aderarea deplină...

În cadrul evenimentului Connecting Europe Days desfășurat la Bruxelles, Comisarul European pentru Transporturi, Adina Vălean, a adus în atenție posibilitatea ca România să mai...
Amantlâc la AUR Buzău? Șefa de partid acuzată că a lăsat judecătorul pentru un interlop

Amantlâc la AUR Buzău? Șefa de partid acuzată că a lăsat...

Șefa partidului AUR Buzău, Elena Năstăsoiu, se află în centrul unui scandal după ce s-a speculat că ar avea o relație amoroasă cu un...