Au fost instalate primele cruci la groapa comună de la lagărul „Salcia”, din Insula Mare a Brăilei

Publicat: 15 sept. 2021, 18:15, de Sorin Costea, în ACTUALITATE , ? cititori
Au fost instalate primele cruci la groapa comună de la lagărul „Salcia”, din Insula Mare a Brăilei

La inițiativa arhiepiscopului Dunării de Jos, ÎPS Casian, la groapa comună a lagărului de la „Salcia”, din Insula Mare a Brăilei, vor fi amplasate 24 de cruci din piatră care să amintească de zecile de români care și-au pierdut viețile în urma torturilor la care au fost supuși de torționarii comuniști.

Colonia de muncă în regim penitenciar de la „Salcia” a fost unul dintre cele mai înfiorătoare lagăre în care au fost închiși cei care se împotriveau regimului comunist. Primele indicii despre schingiurile la care erau supuși deținuții au apărut pe 24 septembrie 1952, când Procuratura Măcin a fost sesizată în legătură cu faptul că „sunt prea multe decese în rândul deținuților”. Procurorii din Măcin, care au efectuat prima anchetă, au constatat că „nu sunt probleme deosebite în afara faptului că deținuții nu primeau țigări si cărți poștale”.

Ancheta a fost reluată de Procuratura Regiunii Galați, care a stabilit că din cauza bătăilor crunte și a torturilor la care au fost supuși de gardieni, în perioada iunie 1952 – martie 1953 în lagărul de la „Salcia” au decedat 63 de deținuți, iar mulți alți deținuți s-au ales cu invalidități pe viață.

Pe 14 septembrie, de ziua Înălțării Sfintei Cruci, arhiepiscopul Dunării de Jos, ÎPS Casian, a mers în Insula Mare a Brăilei pentru a binecuvânta primele două cruci amplasate pe groapa comună în care au fost înmormântaţi, fără cruce şi fără preot, toţi cei care au trăit calvarul regimului inuman de la „Salcia”.

Cimitirul care va avea 24 de cruci din piatră se află lângă Troiţa Memorial „Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia“, inaugurată de arhiepiscopul Casian în luna iunie, când s-a hotărât înființarea unui cimitir pentru toţi cei care au fost închişi şi torturaţi în lagărul „Salcia“ şi au trecut la cele veşnice în condiţii tragice.

Arhiepiscopul Dunării de Jos a săvârșit, la Troiţa Memorial, slujba Parastasului, în care i-a pomenit pe toţi cei care au trecut la cele veşnice în lagărul din Insula Mare.