Mai mulţi pescari au supraviețuit după ce o bombă din Al Doilea Război Mondial a explodat sub barca lor

Şapte pescari au ajuns la spital, după ce ambarcaţiunea în care se aflau a explodat în din cauza unei bombe din Al Doilea Război Mondial, arată un raport publicat joi de departamentul maritim al Ministerului britanic al Transporturilor.

Pescarii de la bordul navei Galwad-Y-Mor trăgeau de pe fundul mării un şir de 100 de plase cu crabi, când au simțit „multă tensiune” pe linia principală, potrivit raportului realizat de Serviciul de Investigare a Accidentelor Maritime (MAIB) asupra incidentului care a avut loc pe 15 decembrie anul trecut.

Comandantul a accelerat motorul în încercarea de a elibera linia, însă trei bubuituri puternice au răsunat pe puntea principală. Manevra a declanşat o bombă de 250 de kilograme, rămasă neexplodată din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, conform concluziilor anchetei, informează dpa.

Deşi rănile fizice suferite au fost semnificative în cazul a cinci dintre cei şapte membri ai echipajului, ei au avut norocul să supravieţuiască”, a indicat MAIB în raport.

Potrivit raportului MAIB, a fost vorba despre un exploziv de fabricaţie germană, probabil o bombă SC250, utilizată pe scară largă şi de temut în timpul Blitz-ului – atacul aerian german susţinut împotriva Regatului Unit.

La locul incidentului a fost trimis un elicopter de căutare şi salvare.

Căpitanul unei alte nave din apropiere, Esvagt Njord, a auzit apelul de urgenţă şi a trimis o barcă de salvare pentru a ajuta la salvarea echipajului.

Pescarii au fost urcaţi la bordul Esvagt Njord şi au primit ajutor, inclusiv de la un paramedic. Doi dintre ei au fost transportaţi pe calea aerului la spital, în timp ce restul au fost duşi la spital ulterior.

Scopul acestui raport este de a evidenţia pericolele care încă există în legătură cu muniţia neexplodată în mările din Marea Britanie şi măsurile care trebuie luate în cazul în care pescarii întâlnesc această muniţie”, a indicat MAIB, precizând că „în acest caz, comandantul şi echipajul nu ar fi putut prevedea explozia, iar nivelul lor de pregătire pentru a face faţă unei astfel de urgenţe a salvat vieţi”, se mai arată în raport.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Avem tricolorul pe etichetă, ce mai contează ce înghițim? Dublul standard,...

Ultima găselniță a politicienilor de la PSD este să-i oblige pe comercianții care vând produse provenite din materii prime românești să se asigure că...
Frlocin Citu (INQUAM_Octav_Ganea)

Florin Cîțu: „Candidez la președinția PNL. Partidul are nevoie de un...

Primul – ministru Florin Cîțu și-a anunțat duminică dimineață candidatura la președinția Partidului Național Liberal. Flancat de un grup de aproximativ 30 – 40 de...