Bogdan Aurescu, prezent la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre NATO

Ministrul de Externe din România, Bogdan Aurescu, participă la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre NATO. Întâlnirea are loc la Bruxelles, în perioada 23-24 martie.

Bogdan Auresu a susținut o declarație înainte de începutul reuniunii.

Programul primei zile a reuniunii a inclus două sesiuni de lucru. Temele abordate au fost stabilitatea în Vecinătatea Sudică a spaţiului euroatlantic, evoluţiile legate de Afganistan şi procesul de reflecţie strategică NATO 2030.

Bogdan Aurescu a discutat cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken, transmiţându-i un mesaj din partea României şi a celorlalţi aliaţi cu privire la angajamentul „ferm” pentru o relaţie transatlantică solidă, bazată pe unitatea şi coeziunea aliată. Şeful diplomaţiei române a adresat o invitaţie omologului său american de vizita România în acest an.

În prima sesiune, miniştrii de Externe au discutat despre modul de abordare a NATO a ameninţărilor din Vecinătatea Sudică a spaţiului euroatlantic şi contribuţia Alianţei la asigurarea stabilităţii în regiunea Orientului Mijlociu şi Nordul Africii. În acest context, a fost menţionată situaţia din Afganistan – perspectivele procesului de pace şi implicaţiile asupra prezenţei operaţionale aliate din această ţară.

Aurescu a reiterat susţinerea ţării noastre pentru a continua participarea la eforturile de stabilizare a Afganistanului şi a arătat contribuţia substanţială a României la misiunea Resolute Support, cu 670 de militari dislocaţi în teren. De asemenea, Aurescu a subliniat importanţa coordonării aliate, având în vedere evoluţiile de securitate din teren şi progreselor în procesul de pace.

Potrivit MAE, a doua sesiune de lucru a reuniunii ministeriale a fost dedicată procesului de reflecţie strategică NATO 2030, în pregătirea Summitului Alianţei din acest an.

Reuniunea miniştrilor de Externe ai statelor membre NATO a continuat, miercuri, cu o sesiune de lucru privind securitatea regională. La această sesiune au participat şi miniştrii de Externe din Suedia, Finlanda, precum şi Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri externe şi politica de securitate.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole