„Autismul virtual”, boala de care suferă tot mai mulți copii din cauza expunerii la telefonul mobil
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/image-30.jpeg)
Cum recunoaștem boala des întâlnită la copii
Copiii din zilele noastre au un acces mult mai facil la ecrane decât cei din generațiile anterioare. Tot mai mulţi ajung la medic, după ce părintele observă schimbări majore în comportamentul celor mici. Astfel, se ajunge la concluzia că telefonul lăsat la îndemâna copiilor pentru un moment de respiro pentru părinți nu este o soluție.
„În momentul în care nu voiam să îi dau telefonul, devenea agitat, nervos şi începea să plângă. Şi nu mi s-a părut normal ca un copil la 5 ani şi câteva luni să reacţioneze în felul acesta. Nu se juca, nu răspundea nici la întrebări”, povesteşte o mamă într-un interviu pentru Observatornews.ro.
Problema apare atunci când copilul nu mai răspunde când îl strigi pe nume și nu cunoaște anumite obiecte, susțin specialiștii.
Vezi și: Un copil născut cu autism trăiește și moare cu acest diagnostic
Ce este autismul virtual
Termenul pentru această boală a secolului în rândul copiilor a fost inventat de un psiholog clinician român, doctor Marius Zamfir. Specialiștii au observat că într-un spital de copii a crescut procentul de pacienți internați cu autism. Cauza era necunoscută, iar în urma datelor colectate de la pacienți s-a făcut descoperirea. Copiii prezentați cu autism petreceau mai mult de patru ore în fața ecranelor, relatează DOC.ro.
Așadar, experții din mai multe țări au vrut să afle ce se află în spatele creșterii exponențiale a copiilor diagnosticați cu autism. Principala întrebare în acest sens a fost dacă îndepărtarea ecranelor ar putea să reducă simptomele bolii.
În urma studiului efectuat de către doi medici francezi a reieșit că interzicerea telefonului mobil poate face minuni. După ce sursa autismului virtual a fost eliminată, cei diagnosticați cu boala și-au revenit după aproximativ o lună.