Un copil născut cu autism trăiește și moare cu acest diagnostic

Publicat: 23 dec. 2023, 07:30, de Alina Cristea, în Sănătate , ? cititori
Un copil născut cu autism trăiește și moare cu acest diagnostic

Aproximativ 4,1% din populația României prezintă o dizabilitate, adică peste 899.000 de persoane. Dintre acestea 98,2% trăiesc independent sau îngrijite de familii, iar 1,8%,16.155 persoane,  sunt instituționalizate.

În 2023, sprijinul financiar total acordat de stat pentru fiecare categorie de dizabilitate a fost: 

  • Handicap Grav (Gradul I), 39,39% din total : 2.677 LEI, incluzând o alocație lunară și un buget personal complementar de 598 LEI, plus o indemnizație pentru îngrijitor de 2.079 LEI.  
  • Handicap Accentuat (Gradul II), 49,39% din total: 449 LEI, reprezentând alocația lunară pentru dizabilitate și bugetul personal complementar.  
  • Handicap Mediu, 11,22% din total: un buget personal complementar de 72 LEI, fără a specifica o alocație adițională pentru dizabilitate. 

Cheltuielile totale lunare ale statului român pentru persoanele cu dizabilități, pe baza datelor pentru 2023, sunt de peste 1.000.000.000 LEI. Pe parcursul unui an, acestea se ridică la aproximativ 13.000.000.000 LEI

Ce este dizabilitatea? Poate fi o nepotrivire între design și abilitățile persoanei, fie în școală, la locul de muncă sau în spațiul public. Din aceste cauze, pentru o persoană cu dizabilități este foarte greu să obțină o calificare, un angajament profesional sau să integreze în societate.

Dacă statul oferă doar o susținere financiară insufucientă pentru o viață decentă, ong-urile încearcă printr-un efort financiar, dar și de solidaritate să îmbunătățească perspectivele persoanelor cu dizabilități.

„Un copil se naște cu autism, trăiește și moare cu acest diagnostic. Proiectul AcceDis continuă demersurile inițiate de HELP Autism prin programul HELP Hire, care a pornit dintr-o nevoie, din realitatea tinerilor cu autism deveniți adulți și din grija familiilor pentru destinul lor. Provocările acestor copii cresc odată cu vârsta, când încep să interacționeze cu mai multe persoane, care de multe ori nu le înlesnesc viața, dimpotrivă. Așa am decis să ne concentrăm pe oferirea de servicii socio-profesionale și să ne conectăm cu parteneri din străinătate ca împreună să facem angajabilitatea persoanelor cu minți diverse o normalitate, minți pe care îmi doresc să le privim prin prisma abilităților lor, și nu invers”, susține Daniela Bololoi, Președinte HELP Autism.  

Numeroasele instituții implicate în sprijinirea persoanelor cu dizabilități, serviciile sociale și medicale separate și birocrația aferentă fac integrarea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii o misiune aproape imposibilă. Infrastructura de transport, clădirile, instituțiile și procesele de recrutare neadaptate, care devin astfel discriminatorii, sunt aspecte care necesită îmbunătățire. Integrarea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii depinde în bună măsură de un sistem de educație incluzivă în școlile de masă și speciale, atât în mediul urban, cât și în cel rural, iar diferențele sunt majore de la o regiune la alta. De asemenea, România mai are de lucrat la capitolul mentalitate, de a încuraja persoanele cu dizabilități să devină autonome, să locuiască singure, și să fie susținute în mediul privat și cel public.