Autostrada Unirii A8 și Autostrada A3 Ploiești-Brașov, transferate către CNIR. Joi se semnează protocolul

Publicat: 24 iun. 2024, 19:10, de Cristian Matache, în ECONOMIE , ? cititori
Autostrada Unirii A8 și Autostrada A3 Ploiești-Brașov, transferate către CNIR. Joi se semnează protocolul

Joi, 27 iunie 2024, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va încheia un protocol de predare către Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) pentru mai multe proiecte majore de investiții în infrastructură, inclusiv Autostrada Unirii A8 și Autostrada A3 Ploiești – Brașov.

CNIR a fost înființată pentru preluarea dezvoltării proiectelor de autostrăzi și drumuri expres din România, în timp ce CNAIR va continua să asigure mentenanța acestora pe măsură ce numărul de kilometri în trafic crește. Cătălin Urtoi, membru în Consiliul de Administrație al CNIR, a făcut anunțul referitor la semnarea Protocolului de Predare – Preluare care va avea loc în acea zi.

Acest protocol va stabili pașii ce urmează să fie parcurși pentru ca proiectul Autostrăzii Unirii A8 să fie finalizat cu succes.

Proiectele care vor fi transferate de la CNAIR la CNIR:

– Autostrada A8 Târgu Mureș – Târgu Neamț (secțiunea II Miercurea Nirajului – Leghin);
– Autostrada A8 Târgu Neamț – Iași – Ungheni;
– Autostrada A13 Bacău – Brașov;
– Autostrada A3 Ploiești – Brașov;
– Drumul Expres Bacău – Piatra Neamț;
– Drumul Expres Focșani – Brăila;
– Drumul Expres Filiași – Târgu Jiu.

Gabriel Budescu, directorul CNIR 

Compania Națională pentru Investiții Rutiere (CNIR) are, începând din 25 martie, un nou director general, în persoane inginerului Gabriel Budescu. Acesta vine la conducerea societății, deținută de Ministerul Transporturilor, cu mandatul de a prelua proiectele de autostrăzi de la CNAIR. Budescu a fost până în prezent director general adjunct tehnic al Companiei de Drumuri (CNIAR).

Operaționalizarea CNIR, un proiect inițiat încă din timpul Guvernării Dacian Cioloș (2015), reprezintă un punct de referință în cadrul PNRR. Conform planului, în decursul a trei ani, proiectele de investiții de la CNAIR urmează să fie transferate la CNIR, însă decizia finală se va lua prin Ordin al Ministrului Transporturilor.