Cu ce candidat ar câștiga alianța PSD-PNL Primăria Capitalei. Sondaj Avangarde

Publicat: 05 mart. 2024, 12:00, de Andrei Ceausescu, în POLITICĂ , ? cititori
Cu ce candidat ar câștiga alianța PSD-PNL Primăria Capitalei. Sondaj Avangarde

Un sondaj recent realizat de Avangarde aduce în prim plan perspective interesante privind cursa pentru Primăria Capitalei și percepția românilor asupra alianței PSD-PNL.

Potrivit datelor prezentate de directorul Avangarde, sociologul Mihai Pieleanu, rezultatele acestui sondaj reflectă opinia a aproximativ 4.000 de participanți, obținute în perioada ianuarie-februarie.

Priorități politice pentru români

Alegerile prezidențiale domină pe scena politică, fiind considerate cele mai importante de către 33% dintre respondenți, urmate de alegerile locale (32%), parlamentare (20%), și europarlamentare (11%). Acest lucru subliniază interesul constant al românilor pentru evenimentele prezidențiale, alături de preocuparea lor pentru aspectele de viață cotidiană, reflectată de alegerile locale.

Cine are șanse la Primăria Capitalei

În București, perspectivele alianței PSD-PNL pentru Primăria Generală depind de strategia adoptată. Potrivit lui Marius Pieleanu, candidatul alianței de dreapta (USR-PMP-Forțe Dreptei), Nicușor Dan, are prima șansă în cazul în care cele două mari partide merg separat. Însă, dacă alianța PSD-PNL optează pentru un candidat comun, Marius Pieleanu consideră că aceasta ar putea avea avantajul.

„Dacă vor merge cu candidat comun – desigur, contează foarte mult și numele candidatului – prima șansă aparține alianței PSD-PNL. Totul depinde de alegerea corectă candidatului cu cea mai bună poziție în ceea ce privește favorabilitatea și intențiile de vot în prezent”, a continuat el.

„Cu sinceritate vă spun că dacă pe lista alianței PSD – PNL candidează Cristian Popescu Piedone, acesta are cele mai mari șanse să câștige funcția de primar general. După care, în ordine, Gabriela Firea și Daniel Băluță ar avea, și ei, o șansă în plus de a câștiga funcția de primar general”, a declarat Marius Pieleanu.

piedone

Percepția asupra problemelor țării

Conform sondajului Avangarde, românii identifică principalele probleme ale țării ca fiind clasa politică, corupția, sistemul sanitar, probleme economice și infrastructura rutieră. În ceea ce privește alianța PSD-PNL, 48% dintre respondenți susțin continuarea acesteia până la finalul anului 2024, în timp ce 41% optează pentru încheierea ei.

Aceste date arată complexitatea și dinamica peisajului politic românesc și vor constitui cu siguranță puncte de interes în perioada ce urmează, în special în contextul alegerilor prezidențiale.