Avantajul lui Trump asupra lui Biden poate fi mai mic decât pare

Dacă se iau în considerare doar sondajele naționale de cea mai înaltă calitate, avantajul republicanului Trump se topește.

Dacă Statele Unite ar ține alegerile prezidențiale mâine, Donald Trump ar alege perdele pentru Biroul Oval. Media sondajelor realizate de The Economist îl plasează în fața lui Joe Biden cu 2,3 puncte la nivel național. Și în cele șase state oscilante așteptate să decidă alegerile – Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Pennsylvania și Wisconsin – el conduce cu o medie de 3,8 puncte. Piețele de pariere îl prezintă pe Trump drept favorit clar. Niciodată în cele două campanii anterioare ale sale sondajele pentru alegerile generale nu au fost atât de puternice. Este timpul ca lumea să se pregătească pentru un al doilea mandat al președinției lui Trump? se arată într-o analiză The Economist.

Alegerile sunt încă la nouă luni distanță. Din punct de vedere istoric, sondajele efectuate înainte de vară într-un an electoral au fost slabe în prezicerea rezultatelor. Dar niciun fost președinte nu a încercat să revină la putere de la apariția sondajelor moderne. Opiniile despre omniprezentul Trump sunt mult mai ferme decât cele despre candidații obișnuiți la această etapă a cursei, care de obicei luptă încă să-și asigure nominalizarea partidului lor. Ca rezultat, chiar dacă Trump nu este încă nominalizatul prezumptiv al Partidului Republican, sondajele actuale între el și Biden pot fi neobișnuit de informative. Sondajele la nivel național în ultima lună au variat semnificativ, de la un avans de opt puncte pentru Trump la un avantaj de șase puncte pentru Biden. Media sondajelor, care atenuează efectul unor astfel de deviații, sugerează că Trump deține un avans clar. Dar sondajele care alcătuiesc astfel de medii diferă în metodele lor și gradul de rigurozitate. Democrații în căutare de o lumină la capătul tunelului pot găsi alinare într-un model clar: casele de sondare cu cele mai bune înregistrări de acuratețe arată rezultate mai bune pentru Biden. Sondajele de calitate inferioară sunt mai prietenoase cu domnul Trump.

Încrederea publică în sondaje s-a slăbit în urma subestimărilor vizibile ale sprijinului pentru Trump în 2016 și 2020 (deși sondajele dinaintea alegerilor parlamentare intermediare din 2018 și 2022 au fost precise).

Estimarea fiabilă a acurateței sondajelor – măsurată prin dimensiunea erorilor lor istorice și dacă exagerează în mod constant sprijinul pentru un anumit partid – necesită un eșantion mare de sondaje pe parcursul multor alegeri. FiveThirtyEight, o organizație de jurnalism de date, și-a actualizat recent evaluările sondajelor americane. Ea le evaluează pe baza unei combinații a înregistrărilor lor și a transparenței lor metodologice. Unele sondaje sunt mai precise decât altele. Media sondajelor generale ale The Economist evaluează sondajele exclusiv în funcție de mărimea eșantionului și de recentitate, astfel încât sondajele mai mari și mai noi contribuie cu o pondere mai mare la scorul general. Pe acest criteriu, Trump îl conduce pe Biden în sondajele naționale cu 2,3 puncte. Aceasta în comparație cu un avans de 0,2 puncte pentru Biden într-o medie neponderată care dă aceeași greutate sondajelor de acum șase luni ca și celor din săptămâna trecută.

Dimensiunea avansului lui Trump variază semnificativ în funcție de calitatea sondorilor, așa cum a fost evaluată de FiveThirtyEight . În această etapă timpurie a ciclului electoral, casele de sondare din categoria sa superioară au efectuat sondaje doar sporadic. (O excepție este un sondaj săptămânal realizat de YouGov, un sondor online, pentru The Economist.) Cu toate acestea, în total, 13 sondaje au fost realizate în 2024 de către firme din această categorie. În medie, ele arată o situație de aproape egalitate între domnul Trump și domnul Biden.

În schimb, majoritatea sondajelor realizate în ianuarie 2024 provin de la firme cu rezultate bune, dar nu excepționale. Sondajele din aceste categorii („bun” și „decent”) arată că domnul Trump conduce cu 2,4 puncte și, respectiv, cu 1,7 puncte. Între timp, casele cu un istoric slab sau fără rezultate publicate anterior arată că Trump conduce cu o medie de aproximativ șase puncte procentuale.

Sondajele naționale reflectă starea de spirit generală și corespund votului popular. Dar datorită sistemului colegiului electoral, câștigarea votului popular nu garantează victoria electorală. În 2000 și 2016, de exemplu, nominalizații republicani au câștigat președinția în ciuda pierderii votului popular. În ultimele decenii, colegiul electoral a beneficiat de candidații republicani. Dacă domnul Trump ar câștiga votul popular cu o marjă de șase puncte, ar câștiga aproape cu siguranță cel puțin 358 de voturi electorale, oferindu-i cea mai mare victorie republicană de la cea a lui George H.W. Bush în 1988. Acest lucru ar aduce în discuție chiar și statele pe care Biden le-a câștigat confortabil în 2020, precum Maine, Minnesota, New Hampshire, New Mexico și Virginia.

Pentru cei care cred că toate sondajele sunt la fel, Trump a obținut un avans modest, dar în creștere la nivel național. Dar pentru cei care insistă că acuratețea istorică a sondajelor prezice exact acuratețea viitoare, candidații se află într-o situație de egalitate.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole