Criza Euthyrox: Ce îi solicită Avocatul Poporului ministrului Sănătăţii

Publicat: 22 ian. 2021, 16:00, de Roxana Roseti, în Sănătate , ? cititori
Criza Euthyrox: Ce îi solicită Avocatul Poporului ministrului Sănătăţii

Avocatul Poporului i-a adresat o solicitare ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, cu privire la criza medicamentului Euthyrox. În solicitare se precizează că aproape 738.000 de adulți și 20.000 de copii au nevoie de Euthyrox pentru a avea parte de o viață normală.

Medicamentul se găsește în continuare cu dificultate în farmacii, la aproape un an de la declanșarea crizei acestuia. Medicamentul, al cărui preț este modic, îmbunătățește funcționarea glandei tiroide și, implicit calitatea vieții.

Nimeni nu știe să spună cu exactitate care este motivul pentru care acest medicament este atât de greu de găsit în farmaciile din România.

Ce solicită Avocatul Poporului

Încă se înregistrează discontinuitate în aprovizionarea farmaciilor, în toată țara, cu acest tip de medicament. Țara noastră se situează pe zona endemic în cazul bolilor tiroidiene, numărul persoanelor cu probleme de tiroidă ridicându-se la aproximativ 738.000 de pacienți adulți cu hipotiroidism și 20.000 de copii. Prin urmare, pentru mulți bolnavi care folosesc Euthyrox, lipsa acestui medicament de pe piață reprezintă o problemă deosebit de gravă. Bolnavii de tiroidă au început a semnala lipsa medicamentului de care sunt dependenți încă din luna februarie 2020, reclamațiile crescând brusc în luna martie 2020