Pe 5 august e cinstit Sfântul Ioan Iacob Hozevitul. Ce nu știați despre acest Sfânt român

Publicat: 05 aug. 2022, 10:00, de Eliza Popa, în ACTUALITATE , ? cititori
Pe 5 august e cinstit Sfântul Ioan Iacob Hozevitul. Ce nu știați despre acest Sfânt român

În fiecare an, pe 5 august, este cinstit Sfântul Ioan Iacob Hozevitul. Acest Sfânt român s-a născut pe 23 iulie 1913, în comuna Crăiniceni din județul Botoșani. Orfan încă de mic, a urmat calea monahală, îndrumat de Nicodim Munteanu(viitor mitropolit al Moldovei și mai apoi patriarh al României).

După stagiul militar Sf. Ioan Iacob Hozevitul a fost bibliotecar la Mănăstirea Neamț și preda limba română tot aici.

Pe 8 aprilie 1936 a fost tuns în minahism, de către Valerie Moglan, și a primit numele de Ioan Nas. În 1936, acesta împreună cu alți doi călugări s-au îndreptat spre Țara Sfântă. După doi ani petrecuți în pustiu, ajunge la Mănăstirea „Sfântul Sava”, unde se nevoiește timp de opt ani.

În anul 1947 este hirotonit preot în Biserică Sfântului Mormânt și este numit egumen la Schitul românesc cu hramul „Sfântul Ioan Botezatorul“, din Valea Iordanului, pe care îl va conduce până în anul 1952.

Sfântul Ioan Iacob Hozevitul a trecut la cele veșnice pe 5 august 1960, la vârsta de 47 de ani. A fost înmormântat de Amfilohie, egumenul Mănăstirii Sfântul Gheorghe, în peștera care-l găzduise în ultimii ani de viață.

Trupul său nu putrezise

Dezgropat două decenii mai târziu, s-a constatat cu uimire că trupul său nu putrezise, păstrând-se intact. Arhimandritul Amfilohie, starețul mănăstirii Sfântul Gheorghe Hozevitul, istorisea mai târziu: „Ne așteptam să găsim numai sfinte oseminte şi nu bună mireasmă. Când am luat scândura am văzut că părintele Ioan dormea, cu trupul neatins de stricăciune, așa cum l-am pus. Parcă l-am fi pus în morminte de câteva ceasuri, ba nici ceasuri, ci chiar acum, vara nici o schimbare a înfățișării lui; mâinile, barba, părul, rasa, încălțămintea erau neatinse.”

Ținând seama de toate acestea, Sfântul Sinod al Bisericii noastre, l-a canonizat în ședința din 20 iunie 1992, cu data de prăznuire în calendar pe 5 august.