Azovstal a căzut. Soldații ruși spun că au eliberat Mariupol de naziști

Mariupol, după 86 de zile de luptă, a căzut. Luptătorii de la Azovstal s-au predat și și-au depus armele. Vineri, 20 mai, ultimul grup de luptători, care include și conducerea regimentului Azov și a Brigăzii 36 marină, s-a predat forțelor ruse și separatiste.

Și, trupele ruse au de ieri, după cum arată agerpres.ro, vești bune pentru comandantul suprem, Vladimir Putin. Ele afirmă că au eliberat complet Mariupolul și combinatul Azovstal de naziștii care le ocupaseră. Și, în sfârșit, orașul cu vedere la Marea Azov, punct strategic în planurile armatei ruse, e liber.

După cum a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, într-un comunicat postat pe Telegram: „De la 16 mai, 2.439 de naziști din regimentul Azov și soldați ucraineni blocaţi în uzină s-au predat. Astăzi, 20 mai, ultimul grup de 531 de luptători s-a predat.”

Potrivit sursei citate, preşedintele rus, Vladimir Putin, a fost informat de ministrul apărării, Serghei Şoigu, despre „încheierea operaţiunii şi eliberarea completă a combinatului (Azovstal) şi a oraşului Mariupol”. Igor Konaşenkov a subliniat că şeful luptătorilor din regimentul Azov, Denis Prokopenko, care s-a predat împreună cu soldații săi, a fost evacuat din uzină într-un „vehicul blindat special” pentru a nu fi atacat de locuitorii ostili din Mariupol. Ostilitatea fiind din cauza atrocităților pe care Denis Prokopenko le-a făcut în oraș.

Statul Major ucrainean a vorbit despre comandantul de la Azovstal și oamenii lui ca despre „eroii timpului nostru”. Ei, conform părții ucrainene, nu sunt naziști, ci „au împiedicat armata rusă să mute până la 17 grupuri de batalioane tactice sau aproximativ 20.000 de soldați în alte zone, și a împiedicat cucerirea rapidă a Zaporizhzhia, acces la granița administrativă a regiunilor Donețk și Zaporizhzhia”.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole