Bacalaureat 2021. Teste de antrenament pentru examenele finale

Au rămas doar câteva zile până când elevii de clasa a XII-a vor susține examenul de bacalaureat. Prima probă, cea la Limba și literatura română, va avea loc pe data de 28 iunie.

Elevii de clasa a XII-a nu vor mai susține anul acesta la Bacalaureat probele de competențe lingvistice de comunicare în limba română, cele de comunicare în limba maternă, de competențe digitale și într-o limbă străină.

Aceste probe vor fi echivalate.  Metodologia de echivalare și recunoaștere a nivelurilor de competență folosește un model similar cu cel de anul trecut.

Calendar BAC 2021

  • 28 iunie 2021 Limba și literatura română – proba scrisă
  • 29 iunie 2021 Proba obligatorie a profilului – proba scrisă
  • 30 iunie 2021 Proba la alegere a profilului și specializării – proba scrisă
  • 1 iulie 2021 Limba și literatura maternă – proba scrisă

Teste de antrenament pentru examenul de Bacalaureat

Elevii care vor susține bacalaureatul au la dispoziție testele de antrenament, adică modele de subiecte care să-i ajute să se orienteze pentru examenele propriu-zise.

Aceste teste de antrenament au fost puse la dispoziția elevilor de Ministerul Educației începând cu semestrul al II-lea al anului școlar în curs și au fost elaborate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE).

În data de 31 mai au fost postate ultimele seturi de teste de antrenament.

Bacalaureat 2021. Teste de antrenament la limba și literatura română

Proba la limba și literatura română – Proba E. a)  – este obligatorie pentru toate profilurile.  Subiectele diferă însă în funcție de profilul real sau uman absolvit de elev.

Astfel, o categorie de subiecte este destinată filierei teoretice – profilul realfilierei tehnologice și celei vocaționale – toate profilurile cu excepția profilului pedagogic.

Cealaltă categorie de subiecte este destinată filierei teoretice – profilul umanist, precum și filierei vocaționale – profilul pedagogic.

Proba, în ambele cazuri, este structurată în trei mari subiecte: I, II și III.

Subiectul I – cotat cu 50 de puncte – are două părți, A și B, iar la A sunt de obicei 5 cerințe, notate fiecare cu câte 6 puncte. B-ul are 20 de puncte.

La subiectul I este dat un fragment la prima vedere, iar cerințele de la punctul A verifică în ce măsură elevul a înțeles despre ce este vorba în text.

La punctul B, elevului i se cere să redacteze un text argumentativ propriu, de minimum 150 de cuvinte, în care să își susțină punctul de vedere legat în general de o anumită idee prezentă în textul dat.

Subiectul II – care verifică de obicei noțiuni despre mijloacele artistice ale unui text, poate fi un comentariu de poezie sau un fragment de text dramatic – este cotat cu 10 puncte, iar pentru subiectul III – un eseu de teorie literară particularizat pe o operă studiată, uneori poate fi la alegere – se dau 30 de puncte. 

De obicei, indiferent de profilul real sau uman, subiectele I și II sunt aceleași. Diferențele de cerință apar la subiectul III.

Descarcă de AICI (barem aici) și de AICI (barem aici) două modele de teste de antrenament la limba și literatura română pentru Bacalaureat 2021.

Bacalaureat 2021. Teste de antrenament la matematică

La matematică, sunt patru variante de subiecte, în funcție de specializare: matematică-informatică, științe ale naturii, tehnologic și respectiv pedagogic. 

Proba este structurată pe trei subiecte mari, pentru fiecare subiect acordându-se câte 30 de puncte.

Descarcă AICI un model de test de antrenament la matematică pentru filiera teoretică, profilul real, specializarea matematică-informatică și pentru filiera vocaţională, profilul militar, specializarea matematică-informatică.

Descarcă AICI un model de test de antrenament la matematică pentru filiera teoretică, profilul real, specializarea ştiinţe ale naturii.

Descarcă AICI un model de test de antrenament la matematică pentru filiera tehnologică: profilul servicii, toate calificările profesionale; profilul resurse, toate calificările profesionale; profilul tehnic, toate calificările profesionale

Descarcă AICI un model de test de antrenament la matematică pentru profilul pedagogic.

Baremele de corectare pentru aceste teste la matematică le puteți consulta aici.

Bacalaureat 2021. Teste de antrenament la istorie

Istoria este probă obligatorie pentru profilul uman. De asemenea, este probă obligatorie pentru filiera vocaţională – profil artistic, toate specializările; – profil sportiv, toate specializările; – profil pedagogic, specializările: bibliotecar-documentarist, instructor-animator, instructor pentru activităţi extraşcolare, pedagog şcolar, educator-puericultor; – profil teologic, toate specializările.

Proba este structurată în trei subiecte mari, de câte 30 de puncte. La primele două subiecte sunt mai multe cerințe, pe baza unor fragmente de text, în timp ce la subiectul al treilea elevii au de elaborat un eseu pe o temă dată.

Descarcă AICI un model de test de antrenament pentru istorie. Baremul de corectare îl găsiți aici.

Bacalaureat 2021. Teste de antrenament la proba de alegere a profilului

În funcție de profilul și specializarea liceului, pentru proba a treia elevii pot alege:

  • pentru real: fizică (două variante de subiecte, pentru profil teoretic, respectiv tehnologic), informatică (două variante de limbaj), chimie (două variante: organică și anorganică), biologie (două variante: vegetală și animală sau anatomie și genetică umană)
  • pentru uman: sociologie, geografie, economie, filosofie, psihologie, logică

Structura și punctajul subiectelor de la această probă la alegere diferă, în funcție de materia aleasă.

Descarcă AICI un model de test de antrenament pentru anatomie şi fiziologie umană, genetică şi ecologie umană (proba la alegere pentru: Filiera teoretică – profilul real; Filiera tehnologică – profilurile: tehnic, resurse naturale şi protecţia mediului; Filiera vocaţională – profilul militar).

Descarcă AICI un model de test de antrenament pentru biologie vegetală şi animală (probă la alegere pentru; Filiera teoretică – profilul real; Filiera tehnologică – profilurile: tehnic, resurse naturale şi protecţia mediului; Filiera vocaţională – profilul militar).

Descarcă AICI model de test de antrenament pentru chimie anorganică.

Descarcă AICI model de test de antrenament pentru chimie organică.

Descarcă AICI model de test de antrenament pentru fizică (filiera teoretică – profilul real, filiera vocațională – profilul militar).

Descarcă AICI model de test de antrenament pentru fizică (filiera tehnologică – profilul tehnic și profilul resurse naturale și protecția mediului).

Descarcă AICI model de test de antrenament pentru informatică – limbajul C/C++ (filieră teoretică, profil real, specializare științe ale naturii).

Descarcă AICI model de test de antrenament pentru informatică – limbajul Pascal (filieră teoretică, profil real, specializare științe ale naturii). 

Descarcă AICI model de test de antrenament pentru sociologie (profilul umanist din filiera teoretică).

Descarcă AICI model de test de antrenament pentru geografie (profilul umanist din filiera teoretică, profilul servicii din filiera tehnologică și toate profilurile și specializările din filiera vocaţională, cu excepția profilului militar).

Descarcă AICI model de test de antrenament pentru economie (profilul umanist din filiera teoretică, profilul servicii din filiera tehnologică şi toate profilurile şi specializările din filiera vocaţională, cu excepţia profilului militar).

Descarcă AICI model de test de antrenament pentru psihologie (profilul umanist din filiera teoretică, profilul servicii din filiera tehnologică şi toate profilurile şi specializările din filiera vocaţională, cu excepţia profilului militar).

Descarcă AICI model de test de antrenament pentru filosofie (profilul umanist din filiera teoretică şi toate profilurile şi specializările din filiera vocaţională, cu excepţia profilului militar).

Descarcă AICI model de test de antrenament pentru pentru logică ( (profilul umanist din filiera teoretică şi toate profilurile şi specializările din filiera vocaţională, cu excepţia profilului militar).

BAREMELE DE CORECTARE pentru toate aceste teste de antrenament destinate probelor la alegere le puteți consulta aici.

Mai multe teste de antrenament, inclusiv pentru probele la alegere și pentru cei care studiază în limba maternă, precum și baremele lor de corectare puteți găsi aici.

Timpul de lucru pentru fiecare probă scrisă la bac 2021 este de trei ore, iar condiția de promovare la bacalaureat este ca la fiecare dintre probele scrise să fie obținută cel puțin nota 5.00, iar media generală a examenului să fie cel puțin 6.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Judecător unic în România: S-a pensionat a doua zi după ce...

Mişcare interesantă în Justiţia română, care devoalează interesele din dosarele cu miză. Judecătorul Nicolae Comaromi (FOTO) de la Tribunalul Timiş”, pensionat pe 22 decembrie...