Baletul talentatului cameleon nepot al „Vulpii”

La scurt timp după instalarea cabinetului Tăriceanu la finele lui 2004, în anticamera ministrului Agriculturii de la aceea vreme, Gheorghe Flutur, își face apariția un personaj speriat, cu un comportament de provincial care încearcă să spună ceva, dar faptul că era cam limbut și abia deschidea gura nu prea înțelege secretara ce vrea și cine este.

Dar, între timp, ușa se deschide și apare ministrul, care, reverențios, îl invită pe musafir în biroul său. Secretara, prin fața căreia se perindaseră o mulțime de miniștri, se uită cam lung, dar imediat se repoziționează când vede comportamentul ministrului.

Musafirul se numea Dacian Cioloș și avea să devină imediat consilierul ministrului Gheorghe Flutur. Nimeni nu știa cine este și de unde vine. Însă, la scurt timp misterul s-a elucidat: musafirul devenit consilier era nepotul șefului de la „Doi și-un sfert”, Virgil Ardelean, mai cunoscut sub numele de „Vulpea”.

Timpul a trecut și nimeni nu știa ce face și pe unde este nepotul „Vulpii” Ardelean. Doar miniștrii începeau deja să se schimbe. A plecat Flutur și după el a venit Dan Motreanu iar, ulterior, Decebal Traian Remeș. Dar Remeș a fost „obligat” să renunțe ca urmare a Dosarului „Caltaboșul”. Atunci în PNL-ul condus de Tăriceanu s-au făcut patru propuneri pentru succesorul lui Remeș, dar degeaba. A venit Tăriceanu și le-a spus liberalilor, că e bine ca să nu fie rău, dar ministru al Agriculturii va fi Dacian Cioloș.

De ce tocmai el care nu era nici membru PNL? Știe mai bine Tăriceanu, dar și comunitatea băieților cu ochii roată. După alegerile din 2008, Cioloș dispare din peisaj, dar în 2009, surprinzător, Traian Băsescu își dă acordul ca acesta să fie comisar european pentru agricultură deși cât timp a fost ministru nu se remarcase cu nimic pe acest domeniu decât doar cu tentativa eșuată de a vinde hergheliile de la Romsilva.

În 2014. și-a terminat mandatul de comisar european pentru agricultură după care Cioloș a rămas șomer. Însă, „norocul” s-a oprit din nou în fața lui Cioloș și după tragedia de la „Colectiv”, Iohannis a anunțat că vrea „Guvernul meu” și-l numește premier în locul lui Victor Ponta.

După un an de simulat guvernarea, Cioloș pleacă de la Palatul Victoria cu eticheta de „Guvernul zero”. Practic, din 2005, când a apărut din spuma mării la Ministerul Agriculturii, cu o escală pe MISA lui Gregoria Bivolaru, și până a plecat de la Palatul Victoria, Cioloș nu s-a remarcat decât prin faptul că e nepotul Vulpii din Pericei-Sălaj.

Poate și de aceea lui Cioloș i se potrivește ca o mănușă una dintre legile lui Murphy: „Dacă nu poţi să uimeşti lumea cu inteligenţa ta, zăpăceşte-i pe toţi cu tâmpeniile tale!”.

Și din 2005 până în urmă cu vreo două luni, când Cioloș a ajuns în sfârșit președintele unui partid parlamentar, a tot călcat apa prin politica românească și chiar europeană, adică a cam zăpăcit pe toți care aveau timp să-l asculte. Și ultimul pe care l-a „uimit” din nou cu „inteligența sa” a fost Klaus Iohannis care l-a propus iar premier.

Ce șanse are nepotul Vulpii să descindă din nou la Palatul Victoriei după ce s-a gudurat pe lângă Tăriceanu, Băsescu, Ponta și Iohannis? Poate șansa porcului la Crăciun. Dar cum Cioloș este un cameleon politic, adică „o persoană care-și schimbă purtarea și convingerile după împrejurări și interese”, speră să-l ajute iar unchiul Ardelean, socrul său din Franța, băieții cu ochii roată și chiar Macron.

Ca atare, în aceste zile de zbatere a lui Cioloș nu ne rămâne decât să ne amintim de ceea ce spune Octavian Paler: „Aşa sunt vremurile, nu poţi să fii moral, fără să fii în acelaşi timp imoral. Şi nu poţi să-ţi satisfaci vanităţile, fără să te umileşti din când în când. Cei care nu acceptă o jumătate din această pilulă, nu pot avea cealaltă jumătate. Căci totul e atins de duplicitate azi. N-a mai rămas nimic curat…”!

Așadar, în aceste zile, nepotul Vulpii vrea să-și schimbe blana, dar nu și năravul, adică rămâne ca-n celebra replica din „BD la munte și la mare”: „Cine vă recomandă? Cine să mă recomande? Vocea şi talentul meu!”

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole