Banca Centrală Europeană anunță inflație mai mare și creștere economică mai mică în 2022

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat joi că a revizuit în sus estimările privind inflaţia în zona euro şi a înrăutăţit previziunile de creştere economică, deoarece conflictul din Ucraina va menţine probabil ridicate preţurile materiilor prime, afectând puterea de cumpărare şi capacitatea de investiţii a firmelor, transmite Reuters.

„BCE vede acum inflaţia în 2022 la un nivel mai mult decât dublu faţă de ţinta sa de 2%, urmând ca şi în 2023 creşterea preţurilor să fie mai ridicată decât obiectivul său”, a anunţat joi preşedintele BCE, Christine Lagarde.

În zona euro, rata inflaţiei ar urma să se situeze în medie la 5,1% anul acesta, peste nivelul de 3,2% previzionat în decembrie, în timp ce în 2023 inflaţia ar urma să se reducă la 2,1%, faţă de un nivel de 1,8% estimat anterior.

Invazia Ucrainei de către Rusia „va avea un impact material asupra activităţii economice şi a inflaţiei în urma preţurilor mai ridicate ale energiei şi materiilor prime, a perturbărilor din comerţul internaţional şi a încrederii mai reduse. Cuantumul acestor efecte va depinde de cum va evolua conflictul, de impactul actualelor sancţiuni şi de posibilele măsuri suplimentare”, a avertizat Lagarde.

Potrivit oficialului, Consiliul guvernatorilor BCE „vede din ce în ce mai probabil că inflaţia se va stabiliza la ţinta sa de 2% pe termen mediu”.

Zona euro ar urma să înregistreze o creştere de 3,7% anul acesta şi de 2,8% anul viitor, faţă de un avans estimat anterior de 4,2% în 2022 şi de 2,9% în 2023. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Austria este una dintre țările care se opune ca România să adere la spațiul Schngen SURSA FOTO: https://www.schengenvisainfo.com/

Ce a cerut Austria ca România să intre în Spațiul Schengen

Refuzul categoric al Austriei de a intra România în Spațiul Schengen ascunde o mulțime de interese economice și financiare uriașe. Potrivit informațiilor noastre provenite din...