Banca Centrală Europeană anunță inflație mai mare și creștere economică mai mică în 2022

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat joi că a revizuit în sus estimările privind inflaţia în zona euro şi a înrăutăţit previziunile de creştere economică, deoarece conflictul din Ucraina va menţine probabil ridicate preţurile materiilor prime, afectând puterea de cumpărare şi capacitatea de investiţii a firmelor, transmite Reuters.

“BCE vede acum inflaţia în 2022 la un nivel mai mult decât dublu faţă de ţinta sa de 2%, urmând ca şi în 2023 creşterea preţurilor să fie mai ridicată decât obiectivul său”, a anunţat joi preşedintele BCE, Christine Lagarde.

În zona euro, rata inflaţiei ar urma să se situeze în medie la 5,1% anul acesta, peste nivelul de 3,2% previzionat în decembrie, în timp ce în 2023 inflaţia ar urma să se reducă la 2,1%, faţă de un nivel de 1,8% estimat anterior.

Invazia Ucrainei de către Rusia “va avea un impact material asupra activităţii economice şi a inflaţiei în urma preţurilor mai ridicate ale energiei şi materiilor prime, a perturbărilor din comerţul internaţional şi a încrederii mai reduse. Cuantumul acestor efecte va depinde de cum va evolua conflictul, de impactul actualelor sancţiuni şi de posibilele măsuri suplimentare”, a avertizat Lagarde.

Potrivit oficialului, Consiliul guvernatorilor BCE “vede din ce în ce mai probabil că inflaţia se va stabiliza la ţinta sa de 2% pe termen mediu”.

Zona euro ar urma să înregistreze o creştere de 3,7% anul acesta şi de 2,8% anul viitor, faţă de un avans estimat anterior de 4,2% în 2022 şi de 2,9% în 2023. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...