Banca Națională a României și operațiunea ,,Neptun”

Publicat: 17 iun. 2024, 07:12, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Banca Națională a României și operațiunea ,,Neptun”

Banca Națională a României (BNR) va lansa o monedă de aur, anul acesta, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la operațiunea „Neptun”, când o mare cantitate din rezerva de aur a României a fost ascunsă într-o peșteră, pentru a fi pusă la adăpost, în timpul operațiunilor germane și sovietice, din cel de-al doilea Război mondial.

„Se împlinesc anul acesta 80 de ani de când Banca Națională, cu sprijinul Guvernului României, Marelui Stat Major, Bisericii Ortodoxe și altor autorități, a transportat de aici, de la București, la Tismana, o mare cantitate de aur, într-un moment în care existența aurului aici, la banca nationala era pusă în pericol. Au fost fel de fel de decizii, de acțiuni, de operațiuni care au asigurat transportarea Tismana a unei cantități importante de aur. Și pentru că se împlinesc 80 de ani, guvernatorul Băncii Naționale a decis să fie bătute monede care să fie reprezentative pentru istoria acestui moment”, a declarat, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, la un post de televiziune.

Deocamdată nu se stie al cui chip va apărea pe moneda. Problema va fi discutată în Consiliul de Administrație. Ceea ce pot eu să intuiesc acum. Cred că va fi guvernatorul Constantin Angelescu, care a început operațiunile de pregătire și de mutare aurului și guvernatorul Ion Lepădatu, care a definitivat și a organizat paza întregii activități de desfășurare de la Tismana. Eu astăzi nu fac decât o prezumție”, a explicat Adrian Vasilescu.

Între 1944 și 1947, aurul României a fost depozitat într-un loc secret. Peste 192 de tone de aur au fost ascunse în acea perioadă și păzite de sute de soldați înarmați.

Timp de trei ani de zile, 193 de tone de aur au fost păzite de soldați care aveau gloanțe de pe țeavă, într-o peșteră lângă mănăstirea Tismana, din Gorj.

În total au fost ascunse în peștera de la Tismana, 4.086 de casete de aur, tip muniție.

„Având acea experiență nefericită din Primul Război Mondial și deoarece Banca Națională a României își refăcuse tezaurul de aur între cele două Războaie Mondiale, la începutul lui 1944 se găseau în țară 192 de tone, de data aceasta și 40 în străinătate. Cumva, conducătorii noștri, conducerea BNR, Guvernul României au gândit trimiterea acestui tezaur tot în străinătate. Numai că în urma negocierilor purtate cu Elveția în primul rând, apoi cu Turcia, acestea au refuzat.

Elveția nu a riscat nici transportul și nici depozitarea pe teritoriul elvețian din cauza conflictului de pe continent.

Turcia, pe de altă parte, fiind neutră la acea dată, a invocat legea organică a Băncii Turciei, care chipurile nu permitea această operațiune.” a precizat Alexandru Roibu, referent în BNR.