Bancă țepuită cu bancnote false de 500 euro plasate la ATM-uri din cinci județe

Publicat: 05 mai 2023, 09:14, de Viorela Pitulice, în SOCIAL , ? cititori
Bancă țepuită cu bancnote false de 500 euro plasate la ATM-uri din cinci județe

O grupare de falsificatori a reușit să producă pagube de 240 000 euro unei bănci importante din România. Totul s-a întâmplat după ce infractorii au reuşit să plaseze peste 480 de hârtii false de 500 euro în mai multe sucursale ale băncii din 5 judeţe.

Metoda folosită de falsificatori era următoarea: încărcau în ATM-uri bancnote de 500 de euro realizate foarte bine, procurate din străinătate, după care efectuau schimbul valutar și retrăgeau bani adevăraţi. În urma multor ore de audieri, au fost reținuți doi bărbați.

Cum acționa rețeaua

Falsificatorii au acționat la bancomate care fac schimb valutar din județele Prahova, Dâmboviţa, Pitești, Constanţa şi Bucureşti. Au fost destul de atenți la detalii pentru a nu fi recunoscuți: s-au îmbrăcat în culori închise, cu şepci, având gluga trasă peste cap şi folosind măşti de protecţie, potrivit ObservatorNews.

De asemenea, înainte să plaseze banii, membrii grupării îşi înfăşurau degetele în scotch, astfel încât să nu lase amprente pe ATM-uri.

Toată aventura a durat trei zile, bancnotele de false de 500 de euro fiind ținute în borsete şi rucsacuri.

 „Persoanele care s-au deplasat şi au pus în circulaţie aceste bancnote erau foarte bine pregătite. Purtau mască facială, hanorace închise până la gât, astfel încât să nu poată fi observate detaliile feţei persoanei”. 

În același timp, falsificatorii foloseau taxiuri sau trotinete închiriate din zone în care ştiau că nu există montate camere de supraveghere.

De ce erau greu de detectat bancnotele false

Banii falși erau cumpărați din Turcia şi Bulgaria, iar pentru fiecare bancnotă se plătea între 10 şi 20 la sută din valoare. Acestea erau așa de bine realizate că doar şase au fost recunoscute de ATM-uri ca fiind false și au rămas blocate într-un seif al bancomatului.

Autoritățile au fost anunțate de incident chiar de bancă, care a precizat că niciun client n-a suferit prejudicii.

Elemente de identificare pentru bancnota de 500 euro

O bancnotă reală are imprimată în partea dreaptă jos o hologramă. Imaginea se schimbă alternativ între valoare şi o fereastră sau o poartă, iar pe fundal sunt mai multe cercuri concentrice colorate. De asemenea, există și un fir de siguranţă sub forma unei dungi, de culoare închisă, cu suma 500 şi cuvântul euro inscripţionate. Nu în ultimul rând, un element de identificare este filigranul, vizibil în momentul în care bancnota este îndreptată spre lumină. 

În acest caz, banii erau imposibil de detectat cu ochiul liber, susțin anchetatorii. Bancnotele false au fost descoperite pentru prima dată în august 2022.  

Bancnota de 500 de euro nu se mai tipăreşte din 2019, iar la acest moment mai este acceptată în comerţ doar în România şi Moldova.

Cât privește bancnotele româneşti, specialiștii susțin că faţă de valută, ele sunt mult mai greu de copiat.