Barna Tanczos sabotează dronele fermierilor și agricultura românească

Publicat: 09 iun. 2023, 08:30, de Victor Scarlat, în News , ? cititori
Barna Tanczos sabotează dronele fermierilor și agricultura românească

Tinerii fermieri îi cer ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, să rezolve cadrul legislativ privind utilizarea dronelor în agricultură, văzute mai degrabă drept dușmanul mediului și mai puțin ca un instrument menit să rezolve o problemă și încă cu costuri mai mici.

Ministrul Mediului, Barna Tanczos, recunoaște că tot ce ține de legislație este destul de complicat, însă până la urmă nu exclude faptul că se pot face modificări. El le-a cerut fermierilor un studiu care să arate impactul folosirii dronelor în agricultură pentru a susține acest demers. Iar tinerii s-au apucat de treabă, mai ales că există destui fermieri care le folosesc deja.

“Prin digitalizare agricultura intensivă devină mult mai prietenoasă și rezolvăm o problemă de mediu, pentru că putem să economisim inputuri și să le aplicăm cu o foarte mare precizie, dar și una de eficiență economică, iar acesta era targetul meu, în primul rând … Dronele pot fi un instrument foarte precis care economisesc apa si aplică tratamente acolo unde trebuie și cât trebuie. Bani găsim, mai avem nevoie, însă, și de cadrul legislativ”, a declarat Alin Luculeasa, manager operațional la o fermă din zona Moldovei care administrează peste 2.000 de hectare de teren, la conferinţa naţională cu tema „Tineri Lideri pentru Agricultură”, organizată, miercuri, de Clubul Fermierilor Români. 

De unde vin problemele

Cea mai mare problemă este legată de faptul că în România nu există legislație privind aplicarea pesticidelor cu ajutorul dronelor, iar tot ce există, la acest moment, este oricum ambiguu.

‘’Aplicarea pesticidelor cu ajutorul dronelor este cumva considerată tratament avio, ceea ce este puțin greșit, deoarece dronele sunt mult mai precise decât un zbor cu avionul și sunt aproape deloc poluante, ele sunt mai prietenoase cu mediul decât echipamentele terestre și, nu în ultimul rând, consumă foarte puțină apă și combustibili fosili zero. Nu se știe nici măcar unde să se încadreze, pentru că definiția dronelor în legislația românească este foarte ambiguă, nici măcar nu știm sigur dacă se consideră tratament avio’’, a declarat pentru Puterea Alin Luculeasa.

Fermierii speră ca problemele să se rezolve cât de curând, mai ales că ministrul Mediului le-a promis că va încerca să găsească o soluție.  

“Ni s-a spus că există o tendință de a elimina dronele chiar la nivel european, din păcate, în agricultură și ne referim la dronele de aplicare. Este vechea poveste cu albinele și cu ecologiștii, ministrul ne-a asigurat că dacă îi vom livra materiale și studii realizate în fermele noastre, va face tot ce este posibil să reglăm cumva cadrul acesta legislativ”, a mai precizat Luculeasa.

Barna vorbește de birocrația de la Bruxelles

Ministrul Mediului, Barna Tanczos, spune că legislația poate fi modificată, chiar dacă va fi un drum anevoios, care presupune și multă birocrație.

‘’Legislația poate fi modificată, tot ce vine de la Bruxelles, nu vreți să știți ce presupune…. De acolo vin din ce în ce mai multe criterii de îndeplinit, tot mai multe proceduri, trebuie să ne așteptăm la o birocratizare… Trebuie să fim conștienți că indiferent de cine este ministru, de ce vor statele membre mici, cele mari vor dicta niște proceduri mai complicate pentru următoarea perioadă’’, a declarat Barna Tanczos.