Barna Tanczos vrea să interzică exploatarea masei lemnoase pe timp de noapte

Ministrul UDMR al Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, a anunțat recent că sistemul informatic integrat de urmărire a materialului lemnos – SUMAL 2.0 va suferi modificări în acest an.

Una dintre cele mai importante modificări vizează  interzicerea exploatării masei lemnoase pe timpul nopţii.

„SUMAL 2.0 va mai suferi modificări pentru a avea o rigurozitate şi mai mare. Implementăm noi funcţionalităţi care sunt în curs de dezvoltare la STS. Vom interzice exploatarea masei lemnoase din păduri pe timp de noapte, astfel încât să reducem şi mai mult riscul de a avea exploatări ilegale. În acelaşi timp, vom automatiza verificările la nivel de 20 de metri cubi transport prin persoane fizice, pentru că de la 20 de metri cubi în sus toţi transportatorii trebuie să devină autorizaţi. Obiectivul nostru pentru 2022 – 2023 este să crească, cu siguranţă, cantitatea de masă lemnoasă venită din depozite. să reducem conform legii cantităţile vândute „pe picior”. Acest obiectiv trebuie să fie primordial pentru RNP (Regia Naţională a Pădurilor, n.r.), în anul 2022. Putem analiza în ce interval orar, unde s-au făcut livrările de masă lemnoasă, iar toate aceste informaţii ajută la eficientizare controlului”, a precizat Barna Tanczos.

Totodată, ministrul UDMR al Mediului a subliniat că sistemul informatic integrat de urmărire a materialului lemnos – SUMAL, versiunea 2.0, a devenit funcţional pe data de 30 ianuarie 2021.

Platforma obligă la încărcarea de fotografii din mai multe unghiuri ale lemnului încărcat pentru orice transport din România, precum şi însemnarea în pădure a parchetelor de masă lemnoasă cu coordonate GPS, înainte de a se efectua tăierea. Mai mult, în noul SUMAL se vor putea vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din ţară.

Potrivit datelor prezentate de Barna Tanczos, în 2021 au fost înregistrate peste 6,8 milioane de interogări în aplicaţia Inspectorul Pădurii, iar mai mult de 70.000 de persoane folosesc, în prezent, SUMAL 2.0.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...