Ultima oră- BEC: PSD, fruntaș în primăriile din România. Favorit și la consiliile locale

Publicat: 12 iun. 2024, 21:20, de Corina Oprea, în POLITICĂ , ? cititori
Ultima oră- BEC: PSD, fruntaș în primăriile din România. Favorit și la consiliile locale
sursa: google

Biroul Electoral Central (BEC) a comunicat ultimele date în ceea ce privește rezultatele de la alegerile locale. Conform celor mai recente informații, PSD este fruntaș în primăriile din România, dar și în ceea ce privește consiliile locale.

PSD, favorit în primării și consilii locale

Biroul Electoral Central a prezentat cele mai recente date privind rezultatele alegerilor locale. Conform acestora, PSD a reușit să câștige cele mai multe primării și consilii locale, consolidându-și astfel poziția dominantă. Pe locul al doilea se situează PNL, care vine puternic din urmă, în timp ce AUR ocupă locul al treilea, o poziție care le permite să joace un rol de mediator în marile orașe și chiar în primăriile de comune.

PSD a obținut 37,63% din voturile pentru primari, în timp ce PNL a adunat 32,27%, iar AUR 6,28%. Aceste rezultate au fost obținute după centralizarea voturilor din 97,23% din cele 3186 de circumscripții. Prezența la vot a fost de 51,12%.

La ora 20:00, Biroul Electoral Central a anunțat următoarele rezultate parțiale pentru funcțiile de primar:

PSD: 37,63%
PNL: 32,27%
AUR: 6,28%
Alianța Dreapta Unită: 4,66%
UDMR: 4,36%

În ceea ce privește voturile pentru consiliile locale, PSD a obținut 35,86%, urmat de PNL cu 29,33%, iar AUR pe locul trei cu 9,55%. Aceste date au fost anunțate miercuri seară, la ora 20:00, de către Biroul Electoral Central.

Rezultatele parțiale pentru consiliile locale, după numărarea voturilor în 96,45% din cele 3186 de circumscripții, sunt următoarele:

PSD: 35,86%
PNL: 29,33%
AUR: 9,55%
UDMR: 5,72%
Alianța Dreapta Unită: 4,73%
Prezența la vot a fost de 51,16%.

Aceste rezultate parțiale indică o competiție strânsă între principalele partide, cu PSD și PNL ca protagoniști principali, în timp ce AUR se poziționează strategic pentru a influența politica locală.

Se reia numărătoarea voturilor

Biroul Electoral Central al Municipiului București a hotărât să renumere voturile exprimate pentru funcția de primar al Sectorului 2. Decizia a fost luată miercuri, în urma contestațiilor depuse de președintele unei secții de votare, care a semnalat că rezultatele au fost transcrise greșit. Astfel, voturile de la secția de votare Nr. 352 vor fi renumărate.

Biroul Electoral de Circumscripție al Municipiului București a emis o hotărâre definitivă, confirmând că voturile de la secția Nr. 352 din Sectorul 2 vor fi supuse unei renumărări pentru a asigura corectitudinea rezultatelor.

„În susţinerea contestaţiei, membrii secţiei de votare nr. 352 au arătat că au participat la numărarea voturilor din cadrul SV 352 şi la buna desfăşurare a procesului electoral, înregistrând următoarele rezultate: Hopincă Rareş 20 voturi, Mihaiu Radu Nicolae 333 voturi, lolanda Luminiţa Bughiu – 47 voturi şi Andrei Gabriel Goloţiu 44 voturi.

În continuare, contestatorii au arătat că la transcrierea rezultatelor obţinute după numărarea voturilor, în procesul verbal s-a comis o eroare de transcriere, trecându-se în mod eronat rezultatele obţinute de către candidatul Mihaiu Radu Nicolae ca fiind 47 de voturi şi candidata Iolanda Luminiţa Bughiu ca fiind 333 de voturi” arată în hotărâre Biroul Electoral de Circumscripţie al Municipiului Bucureşti.