Belgia  a identificat  pregătirile pentru „interferența” Rusiei în alegerile UE

Publicat: 13 apr. 2024, 16:37, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
Belgia  a identificat  pregătirile pentru „interferența” Rusiei în alegerile UE

Prim-ministrul Belgiei spune că serviciile de informații ale țării au identificat „rețele de interferență pro-ruse” care operează în mai multe țări europene înainte de alegerile parlamentare europene din iunie.

Premierul belgian Alexander De Croo a anunțat o anchetă cu privire la presupusa intervenție a Rusiei în viitoarele alegeri pentru Uniunea Europeană.

De Croo a spus că anchetatorii au descoperit că grupurile ruse se amestecă în alegeri pentru a promova candidații pro-rusi, în încercarea de a slăbi sprijinul european pentru Ucraina.

„Serviciile de informații belgiene au confirmat existența unor rețele de interferență pro-ruse cu activități în mai multe țări europene și, de asemenea, aici, în Belgia”, a declarat De Croo reporterilor.

„Obiectivul este de a ajuta la alegerea mai multor candidați pro-ruși la Parlamentul European și de a consolida o anumită narațiune pro-rusă în acea instituție”, a continuat el.

„Obiectivul este foarte clar – sprijinul european slăbit pentru Ucraina deservește Rusia pe câmpul de luptă și acesta este scopul real al ceea ce a fost descoperit în ultimele săptămâni”.

De Croo a spus că ancheta belgiană a fost lansată după ce autoritățile din Republica Cehă au descoperit agenți pro-ruși activi la Bruxelles, care încearcă să influențeze și chiar să plătească parlamentarii UE pentru a sprijini o agendă pro-Moscova.

Autoritățile poloneze au declarat luna trecută că au efectuat percheziții în legătură cu o rețea de spionaj rusă suspectată în țară, în urma informațiilor furnizate de Republica Cehă.

Operațiunea belgiană a fost realizată cu sprijinul și coordonarea altor parteneri europeni, în special Republica Cehă, care a declarat că a distrus o rețea finanțată de Moscova.

Țările occidentale au acuzat în mod repetat agenții ruși că folosesc rețelele sociale pentru a răspândi informații false pentru a-i submina, a promova Rusia sau a încerca să influențeze opinia publică.

Anul trecut, guvernul britanic a acuzat Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei că desfășoară o campanie susținută de spionaj cibernetic împotriva politicienilor de rang înalt, funcționarilor publici, jurnaliștilor și organizațiilor neguvernamentale.