Bilete mai scumpe de avion din cauza costului pentru poluare

Publicat: 08 dec. 2022, 08:25, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Bilete mai scumpe de avion din cauza costului pentru poluare

Uniunea Europeană a adoptat o lege care prevede creșterea prețului pe care companiile aeriene trebuie să îl plătească atunci când emit dioxid de carbon. Însă, odată cu adoptarea acestei legi, este așteptat ca prețul biletor de avion  să explodeze.

Din dorința de spori presiunea asupra sectorului pentru a renunța la combustibilii fosili, Uniunea Europeană a adoptat o lege care obligă companiile aeriene să plătească în plus pentru poluare.

Companiile aeriene care efectuează zboruri în Europa trebuie să prezinte permise de pe piața de carbon a UE pentru a-și acoperi emisiile, însă UE le oferă majoritatea acestor permise gratuit.

Însă, odată cu adoptarea acestei legi ar putea să se elimine treptat aceste permise gratuite până în 2026.

Astfel, o cantitate mult mai mică de permise gratuite de CO2 va fi pusă la dispoziția companiilor aeriene care utilizează combustibili de aviație sustenabili (SAF) pentru a le compensa parțial diferența de preț dintre SAF și kerosen, un combustibil fosil mult mai ieftin, au precizat sursele.

Negociatorii au convenit că Bruxelles va evalua în 2026 dacă sistemul de compensare a emisiilor de CO2 ale zborurilor internaționale al agenției ONU pentru aviație OACI este pe calea cea bună pentru a obține emisii zero până în 2050.

Dacă nu este cazul, UE va propune extinderea pieței carbonului pentru a acoperi emisiile generate de toate zborurile care pleacă.

Decizia UE vine la scurt timp după ce militanții pentru combaterea schimbărilor climatice au deplâns faptul că emisiile generate de zborurile internaționale nu vor fi adăugate mai devreme pe piața carbonului.

Atât țările UE, cât și Parlamentul European trebuie să aprobe în mod oficial legea înainte ca aceasta să intre în vigoare.