Bistriţa-Năsăud: Carantină de noapte în două comune. Primar: Am ajuns aici din cauza evenimentelor private, adică nunţi, botezuri, cununii

Publicat: 09 sept. 2021, 21:30, de Laura Macovei, în Orașul meu , ? cititori
Bistriţa-Năsăud: Carantină de noapte în două comune. Primar: Am ajuns aici din cauza evenimentelor private, adică nunţi, botezuri, cununii
Israelul intră în lockdown pentru a treia oară

Comunele Şieu-Măgheruş şi Nuşeni din judeţul Bistriţa-Năsăud sunt primele unităţi administrativ-teritoriale unde vor fi impuse restricţii de circulaţie începând cu sfârşitul acestei săptămâni, în intervalul orar 20.00 – 5.00, informează Agerpres.

Restricţiile au fost anunţate de către prefectul Stelian Dolha în cadrul unei şedinţe la Inspectoratul Şcolar Judeţean, cu directorii unităţilor de învăţământ.

Astăzi, pe municipiul Bistriţa avem 2,10 la mia de locuitori. Avem deja câteva comune, Şieu-Măgheruş şi Nuşeni, cu incidenţă peste 4. Acolo deja intrăm cu restricţii speciale, de weekend, deja de vineri, sâmbătă şi duminică. Lucrurile se complică”, a spus prefectul.

Potrivit datelor comunicate de Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud, în comuna Şieu-Măgheruş incidenţa cazurilor de COVID-19 este de 4,21 la mia de locuitori, iar la Nuşeni aceasta a urcat la 4,28 la mie.

În cele două comune, dar şi în comuna Galaţii Bistriţei, unde incidenţa este de 3,2 la mie, nu pot fi organizate nici nunţi, botezuri sau alte evenimente private.

Primarul comunei Şieu-Măgheruş, Sorin Mititean, a declarat că petrecerile private au fost cele care au dus la creşterea numărului de infectări, la care se adaugă cazurile de îmbolnăvire ale unor şoferi de TIR, care au transmis virusul altor membri ai familiei.

Edilul a precizat că restricţiile de circulaţie pe perioada sfârşitului de săptămână au dus la anularea a două petreceri de nuntă, care ar fi trebuit să aibă loc sâmbătă şi duminică la un restaurant din localitate, al cărui patron speră să găsească, totuşi, spaţii disponibile în localităţi cu incidenţe mai mici, la amânarea unor parastase, iar singura cununie civilă programată la sfârşitul acestei săptămâni va avea loc doar în prezenţa mirilor şi a martorilor.

În cele trei comune din judeţul Bistriţa-Năsăud, unde incidenţa cazurilor este mai mare de 3 la mia de locuitori, rata de vaccinare a populaţiei împotriva noului coronavirus nu depăşea, în luna august, procentul de 20%.