Bistrița-Năsăud: Nicio primărie nu a fost amendată pentru deșeurile ilegale de pe malurile râurilor

Nicio primărie din judeţul Bistriţa-Năsăud nu a fost amendată, anul trecut, de inspectorii Sistemului de Gospodărire a Apelor pentru depozitele de deşeuri ilegale de pe malurile râurilor.

Singurele sancţiuni aplicate au fost două avertismente date primăriilor comunelor Feldru şi Mărişelu, potrivit Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa (ABAST), anunță Agerpres.

„Pe parcursul anului 2020, inspectorii din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud au aplicat două sancţiuni contravenţionale de tip avertisment Primăriei comunei Feldru, respectiv Primăriei comunei Mărişelu, pentru neîndeplinirea responsabilităţilor de igienizare a cursurilor de apă, în conformitate cu prevederile Legii apelor.

Autorităţile publice locale au fost atenţionate să ia măsuri imediate, care vizează: desfiinţarea depozitelor necontrolate, organizarea serviciului public de salubritate şi pe zonele adiacente cursurilor de apă, montarea plăcuţelor de avertizare pentru interzicerea depozitării deşeurilor, monitorizarea permanentă a stării de salubritate a cursurilor de apă care străbat localitatea, notificarea proprietarilor terenurilor pe care au fost identificate deşeuri, în vederea eliminării acestora, precum şi conştientizarea agenţilor economici şi a cetăţenilor de efectul negativ al depozitării necontrolate a deşeurilor şi informarea acestora privind locurile organizate pentru depozitare”, a transmis ABAST.

Reprezentanţii Administraţiei Bazinale mai menţionează că în cursul anului trecut au fost efectuate două controale pe raza a 45 de primării din judeţul Bistriţa-Năsăud, privitoare la igienizarea cursurilor de apă, şi că administraţiile locale unde s-au constatat neconformităţi au îndepărtat depozitele ilegale de deşeuri, motiv pentru care „nu s-a impus aplicarea unor sancţiuni contravenţionale”.

La începutul acestei luni, ABAST a remis un comunicat de presă în care a reamintit autorităţilor publice locale din judeţul Bistriţa-Năsăud că sunt responsabile de gestionarea regimului deşeurilor în arealul pe care îl administrează, precizând, în acelaşi timp, că „prezenţa gunoaielor în cursurile de apă şi în lacuri nu este rezultatul activităţilor de gospodărire a apelor, ci rezultatul comportamentului reprobabil al semenilor noştri”.

Prefectul de Bistriţa-Năsăud, Stelian Dolha, a efectuat o vizită pe Valea Someşului, cu scopul de a monitoriza situaţia deşeurilor menajare aruncate pe malurile apelor, iar printre măsurile propuse în cadrul întâlnirii cu factorii responsabili s-au numărat „supravegherea reciprocă a cetăţenilor şi acordarea de premii motivante pentru cei care fac sesizări referitoare la acţiuni care aduc prejudicii mediului”. 

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...