Blinken vorbeşte despre o discuţie „constructivă” cu omologul său chinez, dar lansează şi un avertisment în privinţa Taiwanului

Secretarul de stat american Antony Blinken a avut o întrevedere sâmbătă, pe insula indoneziană Bali, cu omologul său chinez Wang Yi şi a calificat discuţiile avute drept „utile, sincere şi constructive”, dar a lansat şi un avertisment Beijingului în privinţa Taiwanului, relatează AFP.

„În pofida complexităţii relaţiilor noastre, pot să spun cu o anumită încredere că delegaţiile noastre au găsit discuţiile de astăzi utile, sincere şi constructive”, a declarat Blinken după cinci ore de discuţii cu Wang, a doua zi după o reuniune a şefilor diplomaţiilor G20 din Bali.

„Am exprimat profundele preocupări ale SUA privind retorica şi activităţile din ce în ce mai provocatoare ale Beijingului cu privire la Taiwan şi importanţa vitală a menţinerii păcii şi stabilităţii în strâmtoarea Taiwan”, a adăugat totuşi Biden.

SUA sunt îngrijorate de presiunea militară sporită a Beijingului din ultimii ani asupra Taiwanului, insula de democraţie pe care China o consideră o parte a teritoriului său şi pe care a jurat să o recucerească într-o zi.

Antony Blinken i-a cerut, de asemenea, omologului său chinez, ca ţara sa să se delimiteze faţă de Moscova şi să condamne „agresiunea rusă” asupra Ucrainei.

„Este cu adevărat momentul în care trebuie să ne ridicăm cu toţii, cum au făcut-o ţările G20 una după alta, pentru a condamna agresiunea şi a cere, între altele, ca Rusia să autorizeze accesul proviziilor alimentare blocate în Ucraina”, a declarat Blinken.

El a spus că nu a perceput „niciun semn” de cooperare din partea Rusiei.

În ajun, ministrul rus al afacerilor externe Serghei Lavrov a plecat de la reuniunea cu omologii săi din G20 după ce s-a confruntat cu un torent de critici privind invazia rusă din Ucraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

La un pas de tragedie, tot în Dâmbovița. O cisternă cu...

O nouă tragedie era să aibă loc tot în județul Dâmbovița. O cisternă plină cu GPL a acroșat un parapet pe autostrada București-Pitești și...