Blocaj în agricultură: Proiect de 147 milioane de euro, imposibil de aplicat

Publicat: 28 nov. 2023, 12:30, de Vlad Stefan Orjan, în News , ? cititori
Blocaj în agricultură: Proiect de 147 milioane de euro, imposibil de aplicat

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) au lansat recent un proiect ambițios, destinat fermierilor și industriei de procesare agro-alimentară, cu un buget considerabil de 147 de milioane de euro. Cu toate acestea, sursele noastre afirmă că accesarea acestui fond este practic imposibilă, generând frustrare și nemulțumiri în rândul potențialilor beneficiari..

Fondurile, alocate din bugetul guvernului, sunt blocate în prezent de MADR și AFIR, ridicând semne de întrebare cu privire la eficiența și accesibilitatea programului. Criticii susțin că această situație constituie un obstacol major pentru fermieri și pentru industria de procesare, privându-i de resursele necesare pentru a-și dezvolta afacerile și a contribui la creșterea sectorului agro-alimentar.

Consultanții se plâng de schimbările bruște ale regulilor, în timpul jocului

Un consultant specializat în atragerea fondurilor, Cosmin Maglas, a exprimat public nemulțumirea sa față de schimbările bruște ale regulilor în cadrul programului de finanțare INVESTALIM, organizat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Pe pagina sa de Facebook, Maglas a atras atenția asupra modificărilor condițiilor contractuale propuse cu doar 5 zile înainte de închiderea oficială a liniei de finanțare, arătând că aceste ajustări au condus la retragerea singurului proiect depus.

„💥Eternele modificări ale regulilor în timpul jocului! 💫La o distanță de 5 zile până la închiderea oficială a liniei de finanțare INVESTALIM, MADR propune modificarea condițiilor contractuale pentru solicitanți…”, a scris Maglas, adăugând că aceste schimbări au dus la un rezultat dezastruos, cu zero proiecte depuse prin INVESTALIM până la publicarea postării.

Adrian Oros, fostul ministru al Agriculturii: „Au dat de gard și Programul INVESTALIM”

Fostul ministru al agriculturii, Adrian Oros, s-a alăturat criticilor, afirmând că guvernul a „dat de gard și Programul INVESTALIM„, cu rezultatul de doar un proiect depus și retras. Oros a subliniat că modificările frecvente ale ghidurilor și procedurilor, precum și bâlbâiala în gestionarea altor programe, au contribuit la eșecul acestui proiect de gestionare a fondurilor de dezvoltare și susținere a industriei alimentare.

Programul INVESTALIM, anunțat cu emfază în conferințele de presă, are ca obiectiv procesarea la nivel mai mare a materiei prime produse în România și alocă „teoretic” 600 de milioane de euro în perioada 2023-2026. Cu toate acestea, până în prezent nu s-a depus niciun proiect, iar sesiunea a fost închisă pentru modificarea indicatorilor prin Hotărâre de Guvern.

Într-o dezbatere recentă la Târgul INDAGRA, ministrul Barbu a declarat că guvernul dorește să dubleze bugetul programului la aproape 1,2 miliarde de euro, însă realitatea actuală indică o situație dezastruoasă, potrivit criticilor.

Directorul AFIR, George Chiriță, a mințit despre proiectul INVESTALIM

Cu toate acestea, directorul AFIR, George Chiriță, a oferit informații contradictorii în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, afirmând că deja au început să primească aplicații și că suma de 590 de milioane de euro este disponibilă pentru investiții. Aceste declarații au fost contestate și etichetate ca fiind mincinoase de către cei care au criticat programul.

Mai mult de atât, directorul AFIR a mai declarat, în cadrul emisiunii de luni, că proiectul este un real succes, iar fermierii depun pe bandă rulantă proiecte pentru acest program. Totul este fals, rezultatul fiind un singur proiect depus, care ulterior a fost retras.

În contextul acestor nemulțumiri, se intensifică apelurile pentru o abordare mai responsabilă și coerentă din partea autorităților în conceperea și implementarea programelor de finanțare și dezvoltare, având în vedere impactul direct asupra mediului de afaceri și a contribuabililor.

Citește și: Moșierul de la AFIR care și-a tras pe persoană fizică o comună din Călărași