BNR estimează o inflație cu mult mai mare decât spera înainte de război

Banca Naţională a României a majorat azi considerabil prognoza inflației pentru acest an, precum și pentru anul viitor. Una dintre cauze este războiul din Ucraina, spune Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 12,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 6,7% pentru sfârşitul anului viitor, potrivit datelor prezentate joi de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

BNR estima în februarie 2022 o inflaţie de 9,6% pentru finalul acestui an şi de 3,2% pentru 2023.

Conform BNR, pe termen mediu presiunile inflaţioniste asociate costurilor de producţie sunt anticipate a se diminua gradual, dar efectele acestora vor persista pe o perioada de 12 luni la nivelul ratei anuale a inflaţiei IPC.

Potrivit prezentării, BNR se aşteaptă la accelerarea anticipată a ratei anuale a inflaţiei IPC până în iunie, în condiţiile presiunilor din partea costurilor de producţie, exacerbate recent de invazia Rusiei în Ucraina. Banca Centrală menţionează că aceasta este previzionat a fi urmată de o decelerare graduală, întreruptă doar temporar în trimestrul II din 2023, la ieşirea în vigoare a măsurilor de plafonare a preţurilor la energia electrică şi gazele naturale. În contextul evoluţiilor adverse asociate războiului din Ucraina, nu sunt excluse reconfigurări substanţiale ale coordonatelor scenariului de bază.

 

1 COMENTARIU

  1. Poporul român îi poate spune agresiv lui Mugur Isărescu să se uite în oglindă pentru a-și spori propria securitate și de a profita din plin de acel mare confort european .
    Am crezut că diavolul nostru de la Banca Națională nu a primit o reflexie în oglindă și sa pus pe supt sângele fecioarelor şi al feciorilor noștri.
    Toată mizeria asta este asupra lui Putin? Cu siguranță nu poți învinovăți alte țări aflate la îndemâna lui pentru că criminalul caută protecție suplimentară de la cei corupți și slabi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole