Bogdan Aurescu va participa la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa luni, 22 februarie 2021, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene, care va avea loc la Bruxelles. Înaintea reuniunii CAE, ministrul Bogdan Aurescu va participa, alături de mai mulți omologi, la o întâlnire informală cu reprezentanți ai echipei lui Alexei Navalnîi.

În cadrul reuniunii, la capitolul Afaceri Curente, miniștrii europeni și Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate Josep Borrell vor aborda pe scurt teme precum situația din Myanmar, Etiopia, Sahel, Belarus, dosarul nuclear iranian, vor dezbate Comunicarea Comisiei Europene privind Vecinătatea Sudică și Comunicarea Comisiei Europene privind multilateralismul.

Agenda propriu-zisă a reuniunii va include discuții privind relațiile Uniunii Europene cu Rusia, situația din Hong Kong, elaborarea Busolei Strategice a UE, precum și un dialog prin video-conferință cu noul secretar de stat al SUA, Antony Blinken.

Discuția cu privire la relațiile UE cu Rusia are loc în contextul vizitei Înaltului Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, la Moscova (5-6 februarie 2021) și în pregătirea dezbaterilor pe subiect din cadrul Consiliului European din martie 2021.

Va exprima susținere pentru adoptarea de noi măsuri restrictive în contextul ultimelor evoluții din Rusia în ceea ce privește cazul Navalnîi. Va reitera importanța unei bune pregătiri a dezbaterii de la Consiliul European din 25-26 martie. De asemenea, va accentua necesitatea unui angajament politic mai puternic cu statele din Parteneriatul Estic.

În cadrul schimbului de opinii cu secretarul de stat american, Antony Blinken, ministrul Bogdan Aurescu va arăta că parteneriatul transatlantic este indispensabil pentru ambele maluri ale Atlanticului și va reitera necesitatea consolidării cooperării UE-SUA, pe care România o susține inclusiv în calitate de partener strategic al SUA.

Ministrul Bogdan Aurescu va saluta prima discuție la CAE privind elaborarea Busolei Strategice, document important pentru orientarea evoluțiilor viitoare de la nivel european în domeniul securității și apărării, în pregătirea discuțiilor liderilor UE din 25-26 februarie pe acest subiect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cel mai valoros scriitor român a fost respins de Academie. În...

Propunerea ca Mircea Cărtărescu, unul dintre cei mai valoroși autori români contemporani, să fie acceptat în Academia Română a primit doar două voturi, fiind...

O avalanșă puternică a distrus cabana Capra din Munții Făgăraș

O avalanşă de mari dimensiuni a lovit sâmbătă seara cu putere cabana Capra din Făgăraș. Pe lângă avarierea construcției, a acoperit şi maşinile aflate...