Boloș anunță finalizarea reorganizării ANAF: „Va duce lupta antifraudă la un alt nivel”

Publicat: 24 mai 2024, 12:01, de Cristina Cohuț, în ACTUALITATE , ? cititori
Boloș anunță finalizarea reorganizării ANAF:

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat vineri, într-o postare pe Facebook, finalizarea reorganizării Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), care, potrivit acestuia, „va duce lupta antifraudă la un alt nivel”.

„Am finalizat reorganizarea ANAF, care va duce lupta antifraudă la un alt nivel. Avem acum funcţia specifică de inspector antifraudă, care permite îmbunătăţirea structurii de control operativ în lupta împotriva evaziunii. În plus, asigurăm operaţionalizarea structurilor teritoriale judeţene care urmăresc combaterea activităţilor economice ilicite. Astfel, se vor putea desfăşura permanent, la orice oră, acţiuni de control la toate categoriile de contribuabili, indiferent de forma de organizare, dar şi în orice loc, indiferent de forma sub care se desfăşoară activităţi economice”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

În plus, s-au restrucutrat atât Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, pentru a asigura un cadru unitar al activității de colectare și o organizare mai fluidă, cât și Direcția Generală Executări Silite, pentru a accelera procesele de valorificare a bunurilor confiscate și transferate în proprietatea privată a statului.

„Acest amplu proces de reorganizare este un pas crucial pentru a ne asigura că ajungem să colectăm eficient acei bani care trebuie să meargă către investiţii, funcţionarea instituţiilor medicale, pensii, alocaţii, nu în economia neagră”, a subliniat Boloş.

Pe de altă parte, ministrul Finanțelor a mai anunțat că Autoritatea Vamală Română a implementat un sistem nou, complet digitalizat, menit să faciliteze o gestionare mai eficientă și mai sigură a tranzitului de mărfuri.

„Aşadar, operatorii nu vor mai umbla cu hârtiile după ei. Acest nou sistem face tranzitul de mărfuri mai eficient şi mai sigur, reducând timpii de aşteptare la birourile vamale. Un aspect pe care nu suntem prea des obişnuiţi să îl auzim este că România nu doar că a implementat acest sistem, ci s-a clasat pe primul loc între statele membre UE, având cea mai mică rată de erori din blocul european”, a mai scris ministrul Finanţelor.

Conform unei hotărâri adoptate joi de către Guvern, numărul personalului ANAF și al celorlalte structuri subordonate va fi suplimentat cu 220 de inspectori antifraudă.

„Măsura are în vedere dezvoltarea şi operaţionalizarea Sistemului naţional RO e-Sigiliu prin desfăşurarea mai multor activităţi de către inspectorii antifraudă. Sistemul RO e-Sigiliu va asigura respectarea trasabilităţii transporturilor rutiere de bunuri cu risc vamal şi fiscal pe teritoriul României şi va îmbunătăţi activitatea autorităţilor competente din administraţia centrală prin modernizarea şi adaptarea procedurilor şi metodelor de supraveghere vamală şi fiscală la realităţile actuale. Reformele preconizate prin implementarea Sistemului naţional RO e-Sigiliu sunt elaborate în acord cu PNRR”, se precizează într-un comunicat al Guvernului.

Hotărârea mai implică eliminarea competențelor în domeniul vamal ce reveneau Direcției Generale Antifraudă Fiscală, precum și preluarea Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili la nivel central, însoțită de pierderea personalității juridice a acesteia.