BOR, mai preocupată de imaginea Patriarhului, decât de investigație: „Nu au nicio idee despre Părintele Patriarh, despre onestitatea sa profundă”

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, a avut miercuri, 13 octombrie, două reacții în decurs de câteva ore, față de investigația Recorder, ”Clanul Marelui Alb”. Bănescu a catalogat-o ca fiind jalnică și făcută cu un singur scop:”lovirea în imaginea publică a Patriarhului Daniel”, despre care spune că are o „onestitate profundă”.

Material destinat unui scop jalnic, prost camuflat sub umbrela bunelor intenţii, anume lovirea în imaginea publică a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române. (…) În material se foloseşte masiv tactica inoculării unei mari suspiciuni, a amorsării unui subiect-bombă. Care poate fi perceput astfel, doar pentru că în conţinut este introdus numele unei persoane foarte importante. Tactica aceasta vicleană e veche, dar încă eficace. Întrucât rezervele sociale de credulitate, prejudecată şi ignoranţă, în sfera unor anumite probleme, sunt inepuizabile”, a transmis Bănescu.

Bănescu: Preafericitul Daniel, un om „profund onest”

Vasile Bănescu susține că Preafericitul Daniel este un om ”profund onest” și că vina reală este a unor persoane din administrație.

Materialul mizează în primul rând pe atenţia şi jubilaţia celor care nu au nicio idee clară, nici măcar vagă, despre Părintele Patriarh. Despre personalitatea sa reală, despre onestitatea sa profundă. Despre Biserică şi cultele religioase, despre activitatea lor amplă şi ramificată în societate, activitate cu enorme, frecvent necuantificabile beneficii pentru întreaga comunitate. (…)

Deşi legitim în sine, materialul jurnalistic despre care vorbim este construit din păcate cu intenţia obsesivă de a transfera asupra Părintelui Patriarh vina prezentată ca reală. A unor persoane din administraţie şi a unor aşa-zişi complici ai instituţiei, care apar în investigaţie. Persoane care încearcă totdeauna şi pretutindeni, desigur, să obţină beneficii personale”, a explicat acesta.

Bănescu subliniază că materialul nu vorbește despre scopurile caritabile în care se implică Biserica și pentru care își cheltuiește resursele. Acesta dă un exemplu de anul trecut, când, pentru sprijinirea sinistraţilor şi a victimelor pandemiei, a fost cheltuită suma de 185.599.815 lei (38.074.881,02 euro).

Prefericitul, „onest” dar neștiutor de ceea ce se întâmplă în subordinea lui

„Există, da, şi vor exista mereu, oameni de afaceri care încearcă să se apropie de Biserică, vizitaţi de tentaţia irepresibilă de a specula posibile relaţii personale cu unii angajaţi ai acesteia. A extrapola însă o asemenea intenţie detestabilă la nivelul patriarhal cel mai înalt, a lansa primitiv şi iresponsabil, fie ca angajat al administraţiei bisericeşti, fie ca jurnalist „independent” ideea absurdă şi otrăvită că asemenea lucruri se petrec cu ştirea Patriarhului României, acest lucru în sine este nu doar inept, ci şi dezgustător, abject.

Faptul ca o persoană, fie el şi un angajat al Arhiepiscopiei Bucureştilor sau un membru al unui for bisericesc ajuns acolo dintr-o nefericită eroare, se laudă că va vorbi sau că a vorbit cu Patriarhul în legătură cu o problemă, inventând şi invocând o relaţie apropiată cu acesta, un asemenea gest nu-l descalifică decât pe lăudărosul patologic, nu pe Patriarh. Care nu ştie că i se foloseşte numele într-un context de care e total străin. În mod evident, afirmaţiile celor incriminaţi în materialul pe care l-am urmărit eu însumi cu nesfârşită tristeţe, rămân impardonabile, fie ele privite şi prin lentila înţelegerii şi compasiunii creştine”, a conchis acesta.

Consilierul local vizat de ancheta Recorder și-a dat demisia din PSD

Organizaţia PSD Bucureşti a anunţat miercuri, 13 octombrie, demisia lui Lazăr Neacşu din partid şi din funcţia deţinută în Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Consilierul PSD apare în ancheta Recorder privind fondurile publice alocate bisericilor.

Organizaţia PSD Bucureşti şi organizaţia PSD sector 4 anunţă că domnul Neacşu Lazăr şi-a prezentat în această dimineaţă demisia din Partidul Social Democrat şi din calitatea de consilier general PSD din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti”, a transmis filiala PSD, prin intermediul unui comunicat de presă.

Potrivit jurnaliştilor de la Recorder, Lazăr Neacşu este la al doilea mandat de membru în CGMB, din partea PSD. Înainte de politică, a avut afaceri în construcţii, el fiind indicat de sursele jurnaliştilor ca un ”agent de influenţă a Bisericii, care trage sfori pentru obţinerea de fonduri din fondurile locale”.

Clanul Marelui Alb

Recorder a publicat o amplă investigație despre modul în care oameni de afaceri, politicieni și prelați de la vârful Bisericii lucrează mână în mână, într-o afacere din construcția și reabilitarea de biserici din bani publici.

Pentru a documenta subiectul, jurnalistul Victor Ilie și-a creat o identitate falsă. El a pozat într-un om de afaceri cu conexiuni politice, care poate face rost de bani europeni pentru reabilitarea unor biserici.

Sub această identitate falsă și folosind o cameră ascunsă, jurnalistul Recorder a discutat cu oameni din anturajul „Marelui Alb”, așa cum îl numesc aceștia pe Patriarhul Daniel. Ancheta a scos la iveală că, pentru reabilitarea unor lăcașuri de cult din bani publici, lucrările se acordă preferențial, iar totul se face cu binecuvântarea Patriarhului Daniel. 

Mai multe articole...

2 COMENTARII

  1. Un articol greu de digerat. Coruptia la roman acasa chiar si in casa Biserici Ortodocse! Dracul si-a bagat coada intre slujitori si credinciosi domnului.
    Priviti cat de frumoasa este lumea politica interna, poate ca si acest articol mai deschide o noua pagina: https://www.occrp.org/en/the-pandora-papers/documents-expose-bucharest-officials-offshore-networks-and-suggest-he-embezzled-public-funds Un puternic oficial local din capitala României, București, a fost implicat în investigații privind frauda fiscală și corupție de mai bine de un deceniu, care se întinde până la vremea sa ca membru al parlamentului, dar nu a fost niciodată judecat. Si acest articol ne pune cu adevarat pe acel jar rosu galben si …

  2. De a lungul istoriei Biserica ca institutie a coabitat cu domnitorii. Si acum este la fel. Nici un guvern nu va indrazni sa puna impozite pe toate veniturile acestei institutii si sa ii mai taie din scutiri. Credinta este una si oamenii care o slujesc este alta ca ritualuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole