Broccoli și varza atenuează simptomele alergiilor cutanate

Publicat: 21 mai 2023, 14:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Broccoli și varza atenuează simptomele alergiilor cutanate

Potrivit unui studiu al INSERM și Institutului Curie din Franța, unele legume, în special broccoli și varză, conțin unii compuși care pot atenua alergiile cutantate.

Este vorba despre rezultatele unui studiu realizat de cercetătorii de la INSERM și Institutul Curie laboratorul pentru Imunitate și Cancer din Franța, publicat recent în revista Elife, care arată că nutrienții prezenți în broccoli și varză permit limitarea simptomelor asociate cu alergiile cutanate.

Până acum, s-a indicat că regimul alimentar ar putea să atenueze severitatea acestor alergii, fără a se preciza care ar fi contribuția în acest sens a unor nutrienți.

Motiv pentru care cercetătorii francezi s-au concentrat pe compușii alimentari care acționează asupra unei molecule prezente în organism, ”receptorul hidrocarburilor aromatice” (AhR), din legumele numite crucifere.

Pentru a studia influența receptorilor AhR în cazul alergiilor cutanate, cercetătorii au făcut teste pe șoareci. O parte dintre aceștia au primit o alimentație care nu conținea acești nutrienți.

Testele au indicat că absența acestor nutrienți are legătură cu o ”creștere a inflamării la nivelul pielii și cu o agravare a alergiei cutanate, ceea ce nu a fost observat în cazul șoarecilor care au beneficiat de o alimentație ce conținea acești compuși”, a precizat INSERM într-un comunicat.

”Rezultatele noastre sugerează că persoanele care au un regim alimentar dezechilibrat ar putea să se confrunte cu o intensificare a reacțiilor alergice cutanate prin mecanisme pe care le-am descries cu precizie”, a subliniat Elodie Segura, cercetător la INSERM, care a coordonat studiul la Institutul Curie, citată de BFMTV.

S-ar putea spune, făcând un rezumat, că cercetarea noastră explică de ce legumele, cum sunt broccoli și varza, pot să reducă severitatea alergiilor cutanate și de ce este, așadar, important să le include în regimul nostru alimentar”, a mai spus Elodie Segura.

De asemenea, cercetătorii doresc să extindă testele pentru a determina dacă rezultatele se pot aplica și în cazul altor boli ale pielii, cum este psoriazisul.