Brokerul de asigurări al Armatei a pierdut autorizația de funcționare

Publicat: 20 mai 2024, 15:46, de Andrei Ceausescu, în ECONOMIE , ? cititori
Brokerul de asigurări al Armatei a pierdut autorizația de funcționare

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras autorizația de funcționare a companiei de brokeraj FAST Brokers, după ce șeful companiei a fost arestat preventiv pentru fraude informatice și uz de fals.

Decizia ASF vine ca urmare a constatării mai multor nereguli în activitatea companiei, printre care:

  • Introducerea de date nereale în platforma Webtool cu privire la autovehicule care aparțineau ISU București-Ilfov
  • Lipsa asigurării continuității administrării și conducerii companiei
  • Conduită inadecvată manifestată în timp, concretizată prin sancțiuni din partea ASF

„Având în vedere gravitatea faptelor constatate, coroborate cu existența unei conduite inadecvate, ASF a decis retragerea autorizației de funcționare a FAST Brokers”, se arată în documentele autorității, citate de Profit.ro.

Compania de brokeraj poate contesta decizia la Curtea de Apel București, dar contestația nu suspendă măsurile dispuse de ASF.

Retragerea autorizației FAST Brokers are loc în contextul în care compania a câștigat anul trecut o licitație pentru Armata Română pe 3 ani și, la începutul anului, a câștigat, din postura de unic ofertant, polițele de viață pentru militarii din Forțele Navale.

Brokerul arestat este Iulian Gheorghiu, proprietarul Fast Brokers, conform datelor de la Registrul Comerțului și mai multor surse. Firma sa este probabil cel mai important intermediar de asigurări în relația cu statul, cu încasări de milioane de lei din comisioane. Fast Brokers a câștigat numeroase licitații pentru asigurări, adesea fiind unicul ofertant, pentru instituții precum Armata, Poliția, BNR și multe alte companii și instituții de stat.

Iulian Gheorghiu a avut un rol semnificativ în Grup As, prima firmă de asigurări care a intrat în faliment din cauza neplății daunelor înregistrate pe Carte Verde, potrivit unor surse din piață. În vara anului trecut, Fast Brokers a fost amendat de ASF pentru multiple abateri de la lege.

Fondată acum 21 de ani, Fast Brokers a câștigat constant contracte, de multe ori fiind unicul ofertant. Printre clienții săi se numără sau s-au numărat Poliția (pentru asigurări RCA și CASCO), Armata (pentru asigurări de viață și auto), Banca Națională și multe altele. De exemplu, doar în 2023, brokerul a câștigat trei contracte de asigurări de viață cu Armata, încasând comisioane aferente pentru prime totale de peste 90 de milioane de lei, conform relatărilor din presă. Având în vedere comisioanele practicate pentru asigurările de viață, doar din aceste trei contracte, care reprezintă o mică parte din portofoliul Fast, brokerul a încasat cel puțin 10 milioane de lei.

Este important de menționat că, în calitate de broker, Fast doar intermedia contractele și încasa comisionul, în timp ce plata eventualelor daune revenea în sarcina societății de asigurări emitente a poliței.