Bubuie justiția și piața de energie! Germania intră în conflict cu Comisia Europeană

Publicat: 18 apr. 2024, 06:50, de Filon Stan, în Internațional , ? cititori
Bubuie justiția și piața de energie! Germania intră în conflict cu Comisia Europeană
Germania ar putea fi dată în judecată de Comisia Europeană

Germania urmează să fie dată în judecată de Comisia Europeană, într-un proces mult așteptat de vecinii săi, potrivit unor informații ale unor surse citate de Reuters. Motivul îl reprezinta așa-zisa ”taxă de neutralitate”.

Germania ar putea fi dată în judecată de Comisia Europeană

Așadar, Germania se pare că va fi acționată în justiție de Comisia Europeană pentru ”taxa de neutralitate” pe care le-a impus-o vecinilor săi atunci când le-a vândt gaze naturale. Aceasta este considerată a fi o taxă suplimentară impusă de Germania, iar Comisia Europeană consideră că a încălcat regulile UE privind piaţa unică.

Taxa germană este o moştenire a crizei energetice europene care a atins apogeul în 2022, după ce Moscova a redus fluxurile de gaze către Europa şi o explozie subacvatică a închis conducta Nord Stream din Rusia către Germania – ruta care asigura 15% din importurile de gaze ale Europei.

Germania a fost nevoită să cumpere gaze din alte surse, pentru care se pare că a plătit mai mult. Pentru a recupera miliardele de euro pe care le-a cheltuit pentru cumpărarea de gaz non-rusești la preţuri ridicate, pentru a-şi umple rezervoarele de stocare, Germania, cea mai mare dintre toate ţările UE, a introdus ceea ce a numit ”o taxă de neutralitate” pentru vânzările de gaze către vecinii săi.

Taxa suplimentară s-a triplat de când a fost introdusă în octombrie 2022, despre care unele guverne au spus că contravine regulilor pieţei unice a UE care interzic orice tarif pentru comerţul dintre ţările blocului.

”Rămânem în legătură cu autorităţile germane în această chestiune, inclusiv la nivel politic… nu speculăm cu privire la posibila deschidere a procedurilor de încălcare a dreptului comunitar”, a spus un purtător de cuvânt al Comisiei.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei şi Climei din Germania a declarat că taxa este nediscriminatorie, iar alte ţări UE au beneficiat de faptul că Germania şi-a umplut rapid vastele depozite de gaze.

”Această măsură a adus o contribuţie decisivă la securitatea europeană a aprovizionării şi la stabilizarea preţurilor”, a declarat purtătorul de cuvânt într-un comunicat trimis prin e-mail.

Se pare că vecinii Germaniei, în special Republica Cehă, Austria, Slovacia şi Ungaria, nu au considerat această nouă taxă un lucru benefic și de aceea au cerut Comisiei să ia măsuri împotriva ”taxei pe neutralitate”.

Procedura oficială a UE începe cu o notificare prin care se solicită informaţii, urmată de o solicitare de a se conforma legislaţiei UE, înainte ca chestiunea să fie trimisă Curţii Europene de Justiţie.