Cum aleargă dulăii, fără botnițe, în parcuri. Sunt mai periculoși decât maidanezii

Publicat: 31 ian. 2023, 08:30, de Vlad Stefan Orjan, în ACTUALITATE , ? cititori
Cum aleargă dulăii, fără botnițe, în parcuri. Sunt mai periculoși decât maidanezii

Tragedia de la Lacul Morii trage multe semne de întrebare și semnale în aglomerația urbană a Bucureștiului. Bucureștenii cer ca stăpânii să-și scoată câinii cu lesă și botniță în parcurile din București.

Pe lângă tragediile provocate de maidanezii care continuă să ucidă oameni în România, cetăţeanul obişnuit are de înfruntat pe străzi şi în parcuri încă o ameninţare. Tot din partea câinilor, însă, de aceasta dată, a celor cu stăpân. Stăpân care, de multe ori, nici nu-şi merită apelativul, pentru că în realitate, nu stăpâneşte nici animalul, nici legislaţia care îl obligă la anumite precauţii, atunci când îşi asumă să iasă în lume cu o potențială maşinărie de ucis.

Pentru că iată ce prevede Ordonanţa de Urgenţă 55 din anul 2002 referitoare la câinii periculoşi sau agresivi: „(2)Accesul câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. a) în părţile comune ale imobilelor în care sunt deţinuţi, pe drumurile publice şi pe căile de acces către acestea este permis numai dacă aceştia poartă botniţă ŞI sunt ţinuţi în zgardă şi lesă sau ham de către proprietar ori de către deţinătorul temporar”.

Exemple de posesori de câini care nu bagă în seamă aceste dispoziţii întâlnim aproape la tot pasul. Tineri, persoane mature, cupluri cu aspect civilizat, în aparenţă, dar care plimbă fără botniţă şi fără lesă câini care fac parte și din rase cu potenţial periculos.

Semnal de alarmă tras de mai mulți bucureșteni

Mai mulți bucureșteni care obișnuiesc să iasă în fiecare dimineață la alergat ne-au sesizat că există o mare problemă în ceea ce privește patrupedele din marile parcuri ale Bucureștiului.

Am decis să ne convingem cu ochii noștri

E puțin trecut de ora 08:00 și deja apar primii proprietari de patrupede în Parcul Herăstrău. O parte dintre aceștia își țin animalul de companie în lesă, iar alții nu, însă niciunul nu are botniță.

Proprietarii animalelor de companie sunt de părere că aceste nu trebuie să poarte botniță atâta timp cât nu sunt periculoase. De cealaltă parte a baricadei, se cere ca toți câinii să poarte botniță în parcurile din București, dat fiind că acestea pot deveni periculoase în prezența copiilor sau a celor care obișnuiesc să alerge prin parcuri.

Deja unele parcuri au luat atitudine chiar înainte de tragedia de la Lacul Morii, printre ele se numără și Parcul Comana care la intrare are o plăcuță cu un mesaj clar: „Nu lăsați câinii liberi”.

Surse din Primăria Capitalei ne-au declarat că această problemă a mai fost semnalată de bucureșteni, însă până în acest moment Nicușor Dan nu ne-a oferit niciun punct de vedere referitor la accesul câinilor în parcurile din capitală fără botniță și fără lesă.

Citește și: Prima reacție a lui Nicușor Dan în cazul Lacul Morii, unde o femeie a murit mușcată de câini