Scandal la Catedrala Notre-Dame: Se transformă edificiul în parc de distracții?

Renovarea Catedralei Notre-Dame din Paris, mistuită de flăcări în urmă cu doi ani și jumătate, a devenit subiect de controversă printre specialiști și simpli parizieni. Proiectul propus este considerat mult prea contemporan, departe de creația originală și total lipsit de gust.

Unii merg chiar mai departe și spun că biserica va arăta ca un „parc de distracții”. Peste 100 de personalități au semnat o petiție prin care își exprimă nemulțumirea față de avizul dat de Comisia de patrimoniu proiectului de refacere a Catedralei Notre-Dame propus de Dioceza din Paris. Printre semnatari se numără istorici și critici de artă considerați tradiționaliști.

„Toate aceste transformări radicale se fac în numele unei liturghii care este inventată”

Ei sunt indignați și spun că arta contemporană nu are ce căuta într-un astfel de loc. Pierre-André Hélène, istoric: „Arhitectul iniţial cu siguranţă nu ar fi aprobat această viziune a diocezei, care pare să aibă intenţia de a face un parc de distracţii pentru turişti„. Didier Rykner, istoric de artă: „Toate aceste transformări radicale se fac în numele unei liturghii care este inventată, care este un amestec de Vatican-2, anii 1960 şi 1970 şi ceea ce dioceza de la Paris tocmai a inventat. Nu experimentăm la Notre-Dame!„.

Traseul turiștilor va fi reorganizat. Opere de artă contemporană de o parte și de alta a culoarului principal și proiecții în limbile engleză, chineză și arabă. Propuneri considerate chiar și de nespecialiști lipsite de gust și departe de stilul arhitectului Viollet-le-Duc. Înainte de pandemie, Catedrala Notre-Dame din Paris, celebră în lumea întreagă, era vizitată anual de peste 13 milioane de turiști. Refacerea monumentului este preconizată pentru 2024, când Parisul va găzdui Jocurile Olimpice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

EXCLUSIV: Baza de date a OMS dezvăluie dezastrul. Aproape 5.000.000 de...

Deşi autorităţile de la Bucureşti, şi nu numai, tac în privinţa existenţei unei multitudini de reacţii adverse generate de vaccinurile COVID -19, datele statistice...