Bulgaria e în anticamera euro, iar România nu are nici măcar un calendar clar de aderare

PMP solicită Guvernului ca principalul obiectiv privind implementarea PNRR să fie îndeplinirea criteriilor de aderare a României la zona euro. Cristian Diaconescu, președintele formațiunii, a atras atenția că Bulgaria, în iulie 2021, a fost admisă în anticamera euro și va adera la moneda unică din 1 ianuarie 2024.

Între timp, România nu are nici măcar un calendar clar de atingere a acestui obiectiv. Diaconescu a criticat discursul dublu al Guvernelor de până acum, care au tot vorbit despre obiectivul lor de a apropia România de zona euro dar, care, în fapt, au făcut fix pe dos.

Din păcate, în România s-a folosit dublu limbaj privind aderarea României la zona euro. De la nivelul Guvernului s-au făcut declarații încurajatoare privind aderarea României la euro, dar pe de altă parte, începând cu 2015, s-au luat măsuri fiscal-bugetare care au avut ca efect îndepărtarea de acest obiectiv. Culmea demagogiei Guvernului din 2019, privind aderarea la zona euro, a fost înființarea Comisiei Naționale formată din reprezentați ai Guvernului, BNR-ului, Academiei Române și ai mediului universitar, având ca obiectiv pregătirea României pentru a adera în 2024 la zona euro”, a transmis Cristian Diaconescu. Acesta a precizat, potrivit B1 TV, că liderii politici ai ultimilor ani și-au făcut treaba atât de bine încât România a intrat, în 2019, în procedura de deficit excesiv.

Suntem din nou primii de la coadă

Dacă adăugăm la acest tablou criteriile referitoare la stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung devine și mai clar că zona euro e pentru România un vis aproape imposibil de îndeplinit sub egida unor guvernanți incapabili de politici economice viabile”, a mai susținut președintele PMP.

Cristian Diaconescu a făcut și o comparație între situațiile în care se găsesc România și Bulgaria. „PMP atrage atenția Guvernului că România, în ultimii ani, s-a îndepărtat tot mai mult de criterile de aderare la zona euro comparativ cu Bulgaria, care în luna iulie a anului trecut a fost admisă, împreună cu Croaţia, în anticamera euro și va adera la moneda unică începând cu 1 ianuarie 2024. (…). În prezent țara noastră nu are nici măcar un calendar clar de aderare la zona euro, chiar dacă de-a lungul timpului mai marii țării au avansat mai multe date pentru trecerea la moneda euro.

Rezultatul? Suntem din nou primii de la coadă, ruda săracă ce nu e capabilă sa își stabilească ținte clare și să le și ducă la îndeplinire”, a mai spus Diaconescu. În consecință, a transmis acesta, „PMP solicită actualului Guvern ca principalul obiectiv privind implementarea PNRR să fie îndeplinirea criteriilor de aderare a României la zona euro”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

India va depăși China la numărul de locuitori, în acest an

India ar putea fi țara cea mai populată din lume până la mijlocul acestui an, depășind China cu aproape trei milioane de locuitori, potrivit...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...