Chiar dacă bulgarii aveau oarecare îndoieli cu privire șansele țării lor de a intra în Schengen, votul negativ dat de Austria și Olanda a produs mare supărare la Sofia. Președintele Rumen Radev spune că securizarea frontierelor externe ale UE este imposibilă fără admiterea Bulgariei în spațiul Schengen, în timp ce oamenii de rând sunt de părere că Bulgaria este privită ca o țară de mâna a doua.
Acum, din moment ce accesul Bulgariei la Schengen a fost blocat, poate că ar trebui acordată mai multă atenție statelor din jur, de ce nu ar fi creată o uniune balcanică cu țările din Peninsula Balcanică sau poate o alianță împotriva ‘’prostiei Europei’’ între Bulgaria, România și Turcia, comentează bulgarii pe net.
Ziarul Fakti a lansat chiar un sondaj inedit. La întrebarea dacă ar trebui desființată granița dintre Bulgaria și România, după refuzul intrării în Schengen, 67% dintre respondeți sunt de acord cu o asemenea măsură, 22% o resping, 4% nu se pot decide, iar 8% dintre bulgari susțin că nu le pasă.
Să desființăm podul, cât timp ne vor mai ține ocupați cu gogoașa Schengen sau ipocriții europeni ne consideră o țară de mâna a două sunt doar câteva din comentariile celor care au participat la acest sondaj.
Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a anunţat joi, la Bruxelles, după reuniunea miniştrilor de interne din UE, că România şi Bulgaria nu au reuşit să obţină sprijinul unanim necesar pentru a adera la spaţiul de liberă circulaţie a persoanelor şi bunurilor.
Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei în Spațiul Schengen. Teoretic, votul împotrivă al Olandei a venit ca urmare a faptului că România și Bulgaria sunt la pachet, ori Olanda era de acord cu intrarea României, dar împotriva intrării Bulgariei.
Președintele Rumen Radev: Este extrem de ilogic
Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, spune că este „total ilogic” ca Bulgaria şi România să rămână în afara spaţiului Schengen în mijlocul unei crize de securitate europeană, referindu-se la invazia Rusiei în Ucraina.
”Este extrem de ilogic, în condiţiile unei crize de securitate, economice şi sociale, să fie ţinute Bulgaria şi România în afara spaţiului Schengen”, a declarat Radev, după blocarea intrării în Schengen.
Citeste si Transportatorii bulgari cer eliminarea controalelor la frontiera dintre Bulgaria şi România
Supărarea bulgarilor este cu atât mai mare cu cât Olanda și Austria se numără printre cei mai mari investitori.
„Comportamentul Olandei și Austriei în ceea ce privește primirea noastră în Schengen este ciudat. Dacă ei cred că nu există stat de drept în țara noastră, de ce este Olanda cel mai mare investitor din țara noastră?”, a afirmat ministrul Apărării, Dimitar Stoyanov.
Până la urmă bulgarii au o consolare: faptul că nici România nu a fost acceptată, pentru că singurătatea ar fi fost foarte mare, după cum susține profesorul Zdravko Popov, profesor universitar, diplomat și filozof.
„Am îndeplinit cerințele tehnice pentru intrarea în Schengen. Dar nu am îndeplinit cerințele pentru statul de drept. De aceea suntem la pachet cu România”, a mai declarat pentru Fakti economistul Evgeny Kanev.
Citeste si Ce a cerut Austria ca România să intre în Spațiul Schengen

Daca tot au fost acuzate Romania si Bulgaria ,ca nu au granitele securizate si migrantii trec ca prin,,branza,,ar fi cazul ca mijloacelelor de transport inmatriculate sau cu destinatia Austria,sa li se faca la trecerea frontierelor un control amanuntit ,pentru ca pe viitor sa nu mai fie motiv de respingere a admiterii in ,,celebrul spatiu,,
De acord
Absolut! Toate tirurile care transporta marfa cu destinatia Austria sau din Austria controlate sever. Vorba aia sa nu mai treaca picior de emigrant. Iar daca nu le convine sa treaca prin Croatia ca doar ei sunt de ai lor.
De acord. Dinte pentru dinte, ochi pentru ochi.
Un popor dezbinat nu poate avea aceeași voce împotriva oricui.
Tara arde și baba se piaptănă.Niste slugi ordinare.Asta avem de mai bine de 30de ani încoace.Noi,poporul trebuie să luăm atitudine nu ei.Iar cine spune ca asta nu este o soluție nu are decât să stea capră în fața Austriei si olandei.
Olanda e si mai curva decat Austria!
Adevarat. Unde e paradisul curvelor ??!!
[…] Ziarul Fakti a lansat chiar un sondaj inedit. La întrebarea dacă ar trebui desființată granița dintre Bulgaria și România, după refuzul intrării în Schengen, 67% dintre respondeți sunt de acord cu o asemenea măsură, 22% o resping, 4% nu se pot decide, iar 8% dintre bulgari susțin că nu le pasă, scrie Puterea. […]
F bine ..cei 67% spun f bine..facem noi intre noi spatiul nostru si tot asa ar trebuii sa ne sprijinim reciproc avantajos in toate domeniile de activitate…si sa renuntam la acest spatiu iluzoriu , kiar si pt ei..cu spatiu si fara spatiu, noi tot in Europa suntem..si ar trebuii sa ne respecte, pt ca suntem poarta maritima de intrat in Europa .
..si inca ceva..o tara fara granite si fara controale..nu mi se pare in regula. Fara suparare!
Ce bine ar fi fost sa nu fi existat atatea scopuri care sa motiveze controalele vamale în toată lumea, între toate țările din lume.
Ar fi fost ideal.
Dar, având în vedere că fenomenele infracțiunionale persista, că există foarte multe scopuri care sa motiveze aceste controale vamale, atunci ideal ar fi ca toate controalele vamale între toate țările din lume să fie eficiene, dar și rapide pentru a se putea evita cozile de la vami.
Ideea este că această alianță sa fie o replică la Schengen.
Ideal, în aceste condiții prezentate mai sus, ar fi că între toate țările din lume la trecerea dintre țări toate controalele de frontieră să fie rapide și eficiente pentru a se putea evita cozile.
Dacă vorbim despre o replică la Schengen, atunci Alianța România + Bulgaria + Turcia + celorlalte state balcanice ar fi soluția.
Peste Dunăre trebuie cât mai multe poduri între ce cele două țări pentru a se evita aglomerațiile și în felul acesta transportul sa se facă eficient pe cele mai scurte căi.
La 1892 emigratia bulgara la Bucuresti (Bucurestiul era la acel moment centrul politic si cultural al viitoarei Bulgarii, ce pe atunci era inca doar provincia otomana „Rumelia”) a cerut audienta oficiala si i-a propus regelui Carol sa devina „Rege al rominilor si bulgarilor”. Daca ar fi acceptat, la 1908 Carol de Hohenzollern ar fi devenit „Rege al Rominiei si Bulgariei”, si n-ar mai fi existat in primul razboi mondial conflictul Regatului Rominiei cu Regatul Bulgariei, pe Dunare! Dar boul bratian (conducea PNL) s-a impotrivit ideii, si l-a fortat pe Carol sa respinga peopunerea. Fiindca, daca aparea si un partid politic bulgaresc in viata politica a Bucurestiului, PNL ar fi devenit minoritar si n-ar mai fi controlat situatia. Asa ca , datorita dorintei de putere PERSONALA a bratianului scamator politic, Bucurestiul a ratat ca azi sa conduca un teritoriu de la Suceava la granita cu Grecia, iar Macedonia de Nord ar fi fost azi o provincie condusa de pe Dimbovita, pentru ca „macedonenii” slavi vorbesc un dialect bulgaresc, de fapt. Azi ar fi fost un stat de 30 de milioane de locuitori MINIMUM, si putem presupune ca n-ar fi pierdut Basarabia (deci inca 4 milioane de locuitori adaugati la 30). Polonia are 40 de milioane si in consecinta e respectata in UE.
Aceasta Alianță Romania + Bulgaria + Turcia, la care să se alăture și țările balcanice de Vest este binevenit deoarece:
– Noi românii plus bulgarii avem istorie comuna, bulgarii fiind și ei traci (Tracia (în greacă: Θράκη, Thráke; în bulgară: Тракия, Trakiy; pronunție: [tratʃia]) este denumirea din antichitate a teritoriului de la sud de Dunăre, între Pontul Euxin (Marea Neagră), Propontida (Marea Marmara), Marea Egee, râul Mesta (Nestus) și râul Morava (Margus), învecinându-se în apus cu Iliria și cu Macedonia și era locuit de neamurile tracice)
-In Bulgaria este Mormântul celebrului Dromihete, la sud de Dunăre. Valea Regilor Traci, comoara arheologică din Bulgaria unde românii fac pelerinaj
-Arborele tracic număra peste 200 de triburi, cele mai cunoscute fiind cele ale dacilor, geţilor, ramanilor, bessilor (metalurgişti), latinilor etc.
O interesantă afirmaţie despre daci o găsim la istoricul Dio Casius care a spus: “Si iarăşi să nu uităm că Traian – Troian a fost trac veritabil. Luptele dintre Traian şi Decebal au fost războaie fratricide, iar tracii au fost daci”.[i]
După Mircea Eliade, numărul ramurilor giganticului arbore uman al tracilor se ridica la cca. 200.[ii] Pr. Dumitru Bălaşa a alcătuit un tabel al acestora numărând nu mai puţin de 150 de ramuri tracice.[iii]
Herodot (425 î.d.H.) considera că “Neamul tracilor este cel mai numeros din lume; tracii au multe nume, după regiuni, dar obiceiurile sunt cam aceleaşi la toţi”.[iv]
– Nemrut Dagi, muntele dacilor nemuritori din Turcia – În zona de sud-est a Turciei, în Muntele Nemrut (Nemrut Dagi în limba turcă) la o altitudine de peste 2.000 de metri se află un sit arheologic insuficient explorat de către arheologi. Numele nu ne spune prea mult, însă odată tradus, ne captează atenţia ca un magnet.
Mai pe româneşte, „Nemrut Dagi” înseamnă „nemurirea dacilor” sau „dacii nemuritori”. Locul este socotit un sanctuar unic, enigmatic şi nemaiîntâlnit în acea regiune, închinat zeilor atotputernici.
https://www.satmareanul.net/2014/02/20/nemrut-dagi-muntele-dacilor-nemuritori-din-turcia/
– Pelasgii, cea mai veche civilizatie din Europa – citiți aici: https://basarabialiterara.com.md/?p=6739
– Deci NU ne putem niciodată despărți de frații noștri cu care avem o istorie comuna. Noi avem istorie comuna cu Bulgarii, Turcii, Perșii, etc.
– Imperiul Persan (în persana veche: Parsā), sau Imperiul Ahemenid, a fost un imperiu iranian ce a dominat Asia de Sud și de Sud-Vest între 550 î.Hr., de la cucerirea mezilor de către Cirus al II-lea cel Mare, până în 330 î.Hr., când ultimul împărat ahemenid moare și imperiul este cucerit de Alexandru cel Mare.
La apogeul întinderii sale teritoriale, teritoriul său cuprindea Iranul, Afganistanul, Irakul, Turcia, Siria, Egiptul, Israelul, Libanul, Ciprul și porțiuni din România, Bulgaria, Grecia, Arabia Saudită, Libia, Sudanul de Nord, Caucaz, India, Asia Centrală și chiar din China, cu o suprafață totală de 8.000.000 km2.
– Deci NU ne putem despărți deloc de Bulgaria și nici de țările din jurul nostru și nici de nicio țară cu care avem istorie comuna. Cu aceste țări suntem foarte buni prieteni.
– Aceasta alianță – Micul Schengen Romania+ Bulgaria+Turcia plus țările balcanice din Vest este binevenita, este o adevărată replica pe care o vom da orgoliului din Schengen-ul european, alianța putându-se extinde treptat către țările din zona fostei Mesopotamiii, Imperiului Persan, etc. , asta în timp, în funcție de evenimentele de dincolo de Turcia.
– Dar, în Prima Faza alianța sa fie formată din România + Bulgaria + Turcia + Țările din Balcanii de Vest, la care să se alăture și Egipt, Iordania. Este foarte important să se reconstruiască Drumul Mătăsii, foarte importanta rută comerciala între Orient și Occident, de aceea pe parcursul drumului, dar și între toate țările din lume, controalele vamale vor fi eficiente și rapide (pentru a se putea evita cozile la vamă), rapiditatea și eficiența controalelor vamale fiind asigurată de tehnologiile de ultimă oră, tehnologiile procedurile de detecție și control fiind mereu îmbunătățite, miniaturizarea tehnica și adaptarea ei la condițiile actuale.
– Ideal ar fi fi să nu fie niciun control vamal, dar dacă sunt foarte multe fenomene infracționale, etc. trebuie totuși control vamal, dar acesta să se poată face acolo unde și când este cazul, controalele vamale sa fie eficiene și rapide pentru a putea fi evitate cozile din vămi.
– Toate datele controalelor vamale se vor transmite către toate sediile interpol din lume.
– Persoanele care sunt în regulă vor putea merge mai departe, iar persoanele care nu sunt găsite în regulă vor fi „trase pe dreapta” pentru controale amănunțite și clarificarea situațiilor acelora.
– Comunicațiile datelor se vor transmite instant prin sisteme speciale de comunicare, către toate vămile și sediile interpol din lume. X este OK, Y a fost găsit în neregula (explicatii), Z este în regulă, etc. În funcție de starea fiecărei situații rezolvate / nerezolvate se vor transmite corect toate datele și dacă se va da OK pentru o persoana care a avut o mică neregula și și-a rezolvat-o atunci ea poate merge mai departe, etc.
De aceea Micul Schengen (vezi comentariile anterioare) va putea fi un model pentru toate țările din lume, Mica Alianță – Micul Schengen se va putea extinde treptat între toate țările tradiționale, treptat vor putea fi eliminate vizele dintre tarile componente ale alianței (Romania + Bulgaria + Turcia, etc.) in funcție de condițiile impuse de fiecare țară componentă, sau se va putea ajunge la vize cu taxe f.f. mici, înțelegeri, etc. , lucru așteptat de foarte mulți ani, ideal la care foarte multi ne gândim, către care tindem. Să trăim cu toții în armonie, pace, iubire, înțelegere cu toate țările, să colaborăm, să ne ajutăm cu toții!
F bine ..cei 67% spun f bine..facem noi intre noi spatiul nostru si tot asa ar trebuii sa ne sprijinim reciproc avantajos in toate domeniile de activitate…si sa renuntam la acest spatiu iluzoriu , kiar si pt ei..cu spatiu si fara spatiu, noi tot in Europa suntem..si ar trebuii sa ne respecte, pt ca suntem poarta maritima de intrat in Europa .
Interesanta propunerea, dar fara Turcia. Nu este membra UE si e supusa regimului vamal al uniunii.