Ordinului Ministerului Sănătății privind eliberarea antibioticelor a bulversat pacienții și farmaciștii

Publicat: 24 ian. 2024, 20:56, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Ordinului Ministerului Sănătății privind eliberarea antibioticelor a bulversat pacienții și  farmaciștii

Bulversarea pacienților și a farmaciștilor! Acesta este rezultatul obținut de Ministerul Sănătății prin Ordinul privind eliberarea antibioticelor și prin modificările ulterioare, transmite președinta Colegiului Farmaciștilor din București, Simona Negreș. Soluția: retragerea și reformularea de către profesioniști.

Ministerul Sănătății a emis Ordinul nr.63/2024 și la câteva zile a venit cu o nouă metodologie de monitorizare a prescrierii și eliberării la nivel național a antibioticelor și antifungicelor de uz sistemic.

Colegiul Farmaciștilor București susține că Ordinul  Ministerului Sănătății privind eliberarea antibioticelor și antifungicelor a fost emis ”pe repede înainte” și nu-și atinge scopul: stoparea rezistenței la antimicrobiene.  

Un ordin fără o prevedere cheie

Președinta Colegiului Farmaciștilor din București (CFB), Simona Negreș, precizează într-un comunicat că, prin acest ordin, Ministerul Sănătății a reușit ”doar să bulverseze și mai mult pacienții, alături de cei care tratează o infecție”.

Potrivit președintei CFB, ordinul nu prevede rolul farmacistului: cel care decide dacă un pacient este sau nu într-o situație de urgență. ”Totuși, Ordinului MS nr.63/2024 îi lipsește o prevedere-prerogativă cheie, respectiv, faptul că farmacistul este cel care poate și trebuie să decidă dacă un pacient se confruntă sau nu cu o situație de urgență”.

Din această cauză, pacienții au înțeles eronat modul în care li se pot elibera aceste medicamente.

”Înțelegerea populară s-a propagat cu repeziciune, în mod greșit, la nivelul canalelor mediatice, iar pacienții au înțeles că declarația pe propria răspundere le permite eliberarea la cerere”, se mai precizează în comunicatul CFB.

”O enormitate”

Președinta CFB evidențiază că acest Ordin reușește să genereze confuzie și printre farmaciști, prin includerea pe lista de antiinfecțioase de uz sistemic a cloramfenicolului și clindamicinei.

”Din postura de profesor de farmacologie, de această dată, mă întreb cine este specialistul din cadrul ministerului care a introdus în lista de antiinfecţioase de uz sistemic cloramfenicolul (ultima treaptă de terapie, datorită riscului de aplazie medulară) şi clindamicina (cu risc de diaree dată de Clostridium)? Ce profesionişti ai acestei specializări au fost consultaţi? Pentru persoanele care cunosc această arie de practică, o astfel de măsură este fără doar şi poate percepută drept o enormitate”.

Confuzie și mai mare

Preşedinta Colegiului Farmaciştilor din Bucureşti subliniază că sentimentul de confuzie s-a accentuat prin apariția în Monitorul Oficial, Partea I nr. 58/23.I./2024 a modificărilor aduse la Ordinul 63/2004. ”Autoritățile au revenit cu modificări de esență, doza de urgență la 48 de ore, ceea ce nu limitează deloc rezistența microorganismelor, ba dimpotrivă o crește, în special în zonele rurale”.

În concluzie, președinta CFB Simona Negreș subliniază că ”acest ordin incorect conceput și deficitar mediatizat nu aduce plus valoare sistemului de sănătate, dar cu siguranță duce la o nemulțumire nemotivată a pacientului, care devine victima acestui document. Și mă gândesc: oare ce s-ar întâmpla în sistemul medical românesc dacă toate farmaciile s-ar închide pentru o zi! Finalmente, ca farmacist îmi exprim regretul pentru că ați uitat să ne recunoașteți profesia și asta ne va costa pe toți, inclusiv pe pacienți!”.