BVB a închis vineri piața cu un nivel record al indicelui BET – 17.362 puncte

Publicat: 18 mai 2024, 11:50, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
BVB a închis vineri piața cu un nivel record al indicelui BET – 17.362 puncte

Bursa de Valori București (BVB) a închis tranzacțiile de vineri, cu un nivel record, de 17.362 puncte, al valorii indicelui BET, care arată evoluţia celor mai tranzacţionate 20 de acţiuni, precum Hidroelectrica, Banca Transilvania, OMV Petrom, Romgaz, în creștere cu 1 la sută.

Evoluţia BET a fost susţinută de acţiunile Digi Communications (7 la sută după ce compania a anunţat că pregăteşte intrarea pe piaţa din Belgia din vara acestui an), Transgaz (5,5 la sută), Sphera (4,12 la sută, creştere la doar o zi după corecţia ex-date, MedLife (3,6 la sută).

La polul opus acţiunile Purcari, producător de vinuri, au scăzut cu 0,4 la sută iar Conpet cu 0,7 la sută.

Tranzacţiile pe segmentul de acţiuni au totalizat fost de 64,5 milioane de lei.

Din componența indicelui BET cele mai lichide acţiuni au fost Banca Transilvania (tranzacţii de 15 mil. lei şi o apreciere de 0,2% a preţului la 30,1 lei), Hidroelectrica (8,2 mil. lei şi o apreciere de 0,1%), BRD (5,3 mil. lei).

De la începutul acestui an indicele principal BET s-a apreciat cu aproape 13 la sută, arată datele BVB.

Piața a fost impulsionată și de anunțul făcut joi, de managementul BVB, privind includerea, de la 1 iunie, în indicia MSCI a unui număr de 30 noi companii, în urma revizuirii trimestriale a indicilor, realizată de furnizorul global de indici MSCI.

Indicele MSCI Emerging Markets este un indice al bursei de valori care urmărește performanța companiilor din piețele emergente din întreaga lume, inclusiv țări precum China, Brazilia, India, Rusia, Mexic, etc.

Actiunile Digi Communications (DIGI) vor fi incluse în indicii MSCI Frontier și MSCI Romania, indici ce includ doar companii din categoriile Mid Cap și Large Cap.

Actiunile companiilor Alro (ALR), IAR SA Brașov (IARV) și Impact Developer and Contractor (IMP) vor,fi, de asemenea,incluse în indicii MSCI Frontier IMI și MSCI Romania IMI.

În indicii MSCI pentru Piețe de Frontieră, România va fi reprezentată astfel, de la 1 iunie 2024 de 30 de companii listate: Alro (ALR), Banca Transilvania (TLV), BRD Groupe Societe Generale (BRD), Conpet (COTE), Compa (CMP), Digi Communications (DIGI), DN Agrar Group (DN), Hidroelectrica (H2O), IAR SA Brașov (IARV), Impact Developer and Contractor (IMP) Nuclearelectrica (SNN), OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG), Electrica (EL), MedLife (M), One United Properties (ONE), Teraplast (TRP), Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN), TTS Transport Trade Services (TTS), Arobs Transilvania Software (AROBS), Bittnet Systems (BNET), Bursa de Valori București (BVB), Antibiotice (ATB), Prospectiuni (PRSN), Purcari Wineries (WINE), 2 Safetech Innovations (SAFE), Simtel Team (SMTL), Sphera Franchise Group (SFG) și 2B Intelligent Soft (BENTO). MSCI este unul dintre liderii în furnizarea de indici de referință la nivel global. În prezent, România este încadrată de către MSCI ca Piață de Frontieră. Pe de altă parte, România este încadrată ca Piață Emergentă de către furnizorul internațional de indici FTSE Russell, fiind reprezentată de 15 companii listate la bursă: AROBS Transilvania Software, Banca Transilvania, Electrica, Hidroelectrica, MedLife, Nuclearelectrica, OMV Petrom, One United Properties, Teraplast, Aquila, Bittnet Systems, Bursa de Valori Bucuresti, Conpet, Purcari Wineries, Sphera Franchise Group

Pe de alta parte, România este încadrată ca Piață Emergentă de catre furnizorul internațional de indici FTSE Russell, fiind reprezentată de 15 companii listate la bursa: AROBS Transilvania Software, Banca Transilvania, Electrica, Hidroelectrica, MedLife, Nuclearelectrica, OMV Petrom, One United Properties, Teraplast, Aquila, Bittnet Systems, Bursa de Valori București, Conpet, Purcări Wineries, Sphera Franchise Group.