Cabinetele medicilor de familie devin unităţi sanitare de utilitate publică

Publicat: 12 oct. 2023, 17:30, de Ovidiu Zară, în SOCIAL , ? cititori
Cabinetele medicilor de familie devin unităţi sanitare de utilitate publică
https://www.medicalmanager.ro/

Camera Deputaților a aprobat cu unanimitate de voturi şi a remis spre promulgare o propunere legislativă care acordă cabinetelor de medicină de familie statutul de unități sanitare de utilitate publică. Dacă forma finală adoptată de Parlament nu va fi considerată neconstituțională, cabinetele de medicină de familie vor putea primi facilități de la autoritățile locale, inclusiv imobile gratuite unde să-şi deruleze activitatea.

Actul normativ adoptat modifică şi completează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, în sensul declarării cabinetelor de medicină de familie, precum şi a punctelor de lucru ale acestora, unităţi sanitare de utilitate publică.
Ca atare, în întreaga țară, autoritățile locale vor putea acorda, la cerere, diverse stimulente cabinetelor de medicină de familie.
Până acum, din cauza faptului că, spre deosebire de spitale, cabinetele de medicină de familie nu erau declarate prin lege ca fiind unități de utilitate publică, autoritățile locale nu puteau da în folosință gratuită către medicii de familie, prin contracte de comodat, spații aflate în proprietatea publică.
Noile prevederi menţionează că „asistenţa medicală primară este asigurată prin cabinetul de medicină de familie, care poate fi unitate sanitară de utilitate publică”, cu precizarea că statutul de „unitate sanitară de utilitate publică” se va acorda cabinetelor de medicină de familie, la cerere.
Modificările legislative stipulează că medicii de familie care au cabinet vor putea deschide cel mult două puncte secundare de lucru cu statut de utilitate publică numai dacă asigură un program fracţionat de minimum 10 ore pe săptămână în norma lui de bază sau peste norma lui de bază.
Datele oficiale arată că în ultimii ani România a cunoscut o diminunare drastică a numărului unităţilor medico-sanitare, mai ales în mediul rural, unde asistenţa medicală primară este asigurată doar într-un procent de 40%.