Cabinetul medical școlar, un lux în mediul rural

Publicat: 11 aug. 2023, 13:30, de Magda Marincovici, în SOCIAL , ? cititori
Cabinetul medical școlar, un lux în mediul rural

Pe tot parcursul anului de învățământ, dar mai ales la începutul acestuia, cabinetul medical școlar este foarte important, fiind prima linie a triajului epidemiologic. Dar, în mediul rural, cabinetul medical școlar este un lux.

Datele arată că începutul anului școlar coincide adesea cu depistarea unor cazuri de pediculoză (păduchi) sau a unor focare de hepatită A. Pentru prevenirea răspândirii acestor boli un rol important îl au părinții, dar și cabinetul medical din unitatea de învățământ. El are misiunea de a asigura sănătatea colectivității de copii și tineri. Medicul sau asistentul din aceste cabinete poate să detecteze, uneori chiar înaintea părinților, cazurile de pediculoză și boli infecțioase.

Astfel, cabinetul medical școlar ca și cabinetul medicului de familie reprezintă primul punct al asistenței medicale primare. La cabinetul medical școlar, copilul și, deopotrivă, dascălul pot beneficia de primul ajutor, esențial în unele cazuri, și tot aici este prima linie de acțiune în caz de epidemie în școli. Să luăm în calcul că, în curând, vine sezonul gripei și al răcelilor. 

88 de cabinete medicale școlare în mediul rural

Recent, miniștrii Educației și Sănătății, Ligia Deca și Alexandru Rafila, au semnat un ordin comun care aprobă metodologia ce reglementează modul în care este asigurată asistența medicală pentru antepreșcolari, preșcolari, elevi și studenți, în unitățile de învățământ preuniversitar și superior.

În legătură cu acest ordin, ministrul Deca a scris pe Facebook: “Dată fiind reorganizarea creșelor ca unității de educație timpurie antepreșcolară, au fost introduse precizări privind asigurarea cu personal medical a acestora. Metodologia oferă, de asemenea, informații referitoare la examinările medicale de bilanț și la modul în care starea de sănătate a copiilor și a studenților este supravegheată în unitățile de învățământ”.

Problema este că, în prezent, aceste cabinete au multe ”suferințe”  numite:  subfinanțare, dotare precară și  lipsa cadrelor medicale.

Potrivit UNICEF, în țara noastră sunt 3.348 de cabinete medicale școlare și studențești, din care 3.260 sunt în mediul urban și doar 88 în mediul rural. Asta înseamnă 1 cabinet la aproximativ 1.000 de copii, 1 medic la 2.400 de copii, 1 asistent medical la 1.000 de copii.

Cifrele indică clar că asistența medicală școlară este departe să-și atingă scopul. Acolo unde nu există cabinete medicale și de medicină dentară, serviciile medicale ar trebui asigurate de medicii de familie din localitate. Dar aici intervine o altă problemă: peste 200 de localități din mediul rural nu au medic de familie.

UNICEF subliniază că, pentru a ameliora asistența medicală în unitățile de învățământ este necesar să realizeze completarea personalui medical școlar, înființarea de noi cabinete medicale/stomatologice școlare și universitare dotate corespunzător, nediscriminarea copiilor din mediul rural pentru a asigura asistența medicală școlară în aceste zone.

Anxietate, depresie, tendințe suicidale

În ultima perioadă, psihologii au observat un fenomen extrem de periculos: tulburări de anxietate, depresie și chiar tendințe suicidale la unii copii. Este vorba despre copii cu unul sau ambii părinți care muncesc în străinătate. Numărul acestora este de aproximativ 70.000, potrivit unor estimări.

Psihologul Mirela Zivari spune că acești copii se simt abandonați, izolați, au dificultăți de integrare în colectivitate, au probleme de comunicare și relaționare și, adesea, au rezultate slabe la învățătură.

Este drama multor copii, mai ales din zonele rurale, care au nevoie de suport psihologic adecvat și constant. Dar în zonele rurale, așa cum arată cifrele, și simplul cabinet medical școlar este un lux, încât suportul psihologic, esențial pentru acești copii, este un subiect abordat corect în teorie, dar în realitate lipsește cu desăvârșire.

.