Cadavre pe sub ghețari

Nici nu bănuim ce mistere zac ascunse pe lângă noi. În fundul vreunui lac, în apele vreunei mări, în ghețarii, să zicem, din Alpi. Ce iese, oare, la iveală dacă seacă lacul? Dacă se topesc, din cauza încălzirii globale, ghețarii?

Ei bine, în Elveția, ghețarii topiți au lăsat în urmă semne ale unor probleme neștiute și nebănuite. Oase ale unor oameni, epava unui avion prăbușit acum mai bine de 50 de ani… Niște turiști francezi care s-au angajat într-o urcare pe ghețarul Chessjen, în cantonul de sud Valais, pe o cărare nefolosită de multe zeci de ani, au dat peste resturile unui om.

Asta în timp ce urmau niște drumuri înscrise într-o hartă care n-a mai fost în circulație de prin anii ’70. De atunci, conform cercetărilor, se presupune că ar fi și oasele umane. Înainte cu o săptămână un alt cadavru fusese găsit pe ghețarul Stockji, la nord-vest de Matterhorn.

În ambele cazuri, polițiștii au început investigațiile, pornind de la cele peste 300 de cazuri de persoane dispărute în zonă din 1925 până în prezent. Ca procesul de identificare să fie cât mai simplu, se fac teste ADN.

Tot în urma topirii ghețarilor din Elveția, acum câteva zile, un ghid montan care urca ghețarul Aletsch, lângă vârfurile Jungfrau și Mönch, a descoperit epava unui avion care s-a prăbușit în iunie, 1968.

„De la distanță, mi s-a părut că văd doi rucsacuri”, a spus Dominik Nellen, în vârstă de 38 de ani. Dar, de aproape, s-a observat că obiectele erau fragmente dintr-un avion Piper Cherokee, care s-a prăbușit în zonă în urmă cu mai bine de 50 de ani. În avion, la momentul prăbușirii, se aflau trei persoane din Zurich. Cadavrele au fost recuperate în acel moment, dar epava nu. Și nici nu se mai știa nimic despre ea.

Eh… Cine știe câte alte secrete sunt ascunse prin locuri pe unde trecem…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...