Câinii fără stăpân, „terapeuți” pentru copiii și bătrânii instituționalizați

După ce, ani la rând, câinii fără stăpân de pe străzile orașului au fost exterminați în masă, prin eutanasiere, în ultimii ani am asistat la o schimbare notabilă în atitudinea gălățenilor față de câinii fără stăpân, această schimbare fiind determinată și prin faptul că foarte multe familii au adoptat un animal de companie.

În urmă cu patru ani, la Galați a fost demarat, de către Asociațiile „Four Paws” (fosta „Vier Pfoten”) și „Animal Society” din București, în parteneriat cu Asociația „Ajutați-l pe Lăbuș” din Galați și Primăria Galați, un program prin care câinii fără stăpân au fost dresați să devină „câini de terapie” pentru asistarea copiilor și bătrânilor instituționalizați și a persoanelor vulnerabile.

Luna și Tazz au devenit „terapeuți” în Germania

Acum, doi dintre câinii care au fost „instruiți” să devină „câini de terapie” au părăsit adăpostul Asociației „Ajutați-l pe Lăbuș” din Galați și au ajuns în Germania, unde sunt câini de terapie pentru persoanele vârstnice. Luna și Tazz au fost preluați de Fundația „Ein Herz für Fellnasen in Not e V”, care se ocupă de adopții și de programe de terapie cu ajutorul animalelor pentru persoanele instituționalizate sau vulnerabile.

„Început de an, o nouă viață pentru Luna și Tazz, cățeii de la <<Ajutați-l pe Lăbuș>> care au fost educați și pregătiți să devină câini de terapie. Vi i-am prezentat deja, sunt cățeii care au demonstrat că pot fi companioni educați și minunați, asemenea câinilor de rasă, în cadrul proiectului <<Centrului de Educație pentru bunăstarea animalelor – Câini pentru oameni>>, din cadrul asociației <<Animal Society>>.

Caini de terapie Galati
Caini de terapie Galati

La fel ca cei mai mulți câini care ajung în adăpost, Luna și Tazz au povești triste. Tazz s-a refugiat când, avea două luni, într-o scara de bloc. A fost izgonit de acolo și astfel a ajuns pe străzi. Luna bântuia lihnită de foame și fugărită pe ulițele unui sat din județul Galați. Ce doi au avut norocul să ajungă în adăpostul

<<Ajutați-l pe Lăbuș>>, iar aici s-au împrietenit și au devenit prieteni de nedespărțit.

Ne-am dorit cu ardoare să le găsim un cămin comun, să nu îi despărțim, iar visul s-a îndeplinit: Luna și Tazz și-au găsit fericirea și căminul mult așteptat în Germania. Romania nu a avut un loc pentru ei. Chiar dacă ne va fi un dor imens de ei, ne bucurăm că, în sfârșit, cunosc dragostea și căldura unei familii”, a scris Corina Grigore, președinta Asociației „Ajutați-l pe Lăbuș”.

Câinii fără stăpân, antrenați să devină „câini de terapie”

În 2019, organizația „Four Paws” și Asociația „Animal Society” din București au încheiat un parteneriat cu Asociația „Ajutați-l pe Lăbuș” și Primăria Galați pentru realizarea unei campanii de sterilizare a câinilor comunitari cu implicarea comunității. „Four Paws” are sediul în Austria și are sucursale în Germania, Olanda, Elveția, Australia, Regatul Unit al Marii Britanii, Bulgaria, Africa de Sud și Statele Unite.

În urmă cu 19 ani, „Four Paws” și „Animal Society” au pus bazele unui proiect unic în lume: cele două organizații salvează câinii de pe stradă, pentru ca ulterior aceștia să fie integrați în familii, apoi selectați și antrenați să devină câini de terapie.

Caini de terapie Galati
Caini de terapie Galati

Foștii câini comunitari, astăzi membri ai marii familii „Animal Society”, lucrează de mulți ani, cu rezultate bune, alături de copii cu dizabilități, dar și de bătrâni instituționalizați. Totul se petrece sub supravegherea unui psiholog specializat în interacțiunea om-animal, care se ocupă de pregătirea câinilor și supraveghează terapia propriu-zisă și efectele acesteia. Mesajul „Animal Society” și „Four Paws” este că „un câine de rasă comună poate fi mai bun decât orice câine de rasă, dacă îi este oferită această șansă”.

Proiectul „Câini pentru oameni”, unic în România

Asociația „Animal Society” a demarat Proiectul „Câini pentru oameni” în 2004, acesta fiind singurul proiect de terapie asistată de animale cu câini metiși din România.

Proiectul a fost demarat prin „pioneratul” lui „Tibi”, primul fost „maidanez” care nu numai că a fost salvat de pe stradă, ci a și fost antrenat, devenind un foarte bun câine de terapie.

„Tibi chiar a fost un minunat câine de terapie. La moartea lui, 12 ani mai târziu, au plâns zeci de prieteni de toate vârstele, fie ei bătrâni de la centrul pe care Tibi și trainerii noștri îl vizitau regulat sau copii cu nevoi speciale din programul nostru de terapie”, spun reprezentanții asociației. Exemplul lui „Tibi” a fost încurajator pentru continuarea programului.

Terapie anti-stress pentru studenții aflați în sesiune

Pe lângă terapia cu copii și bătrâni, în cadrul Proiectului „Câini pentru oameni” este derulat un program care are tot mai mult succes, acesta presupunând interacțiunea cu studenții în timpul sesiuniunilor de examene.

„No Stress with Four Paws” este încercarea de a le arăta adolescenților care trec, unii în premieră, prin stresul sesiunii, „că există lumină nu doar dincolo de sesiune, ci chiar în timpul acesteia, atunci când ești înconjurat de ființe care te iubesc și te susțin”.

Se plătește „taxă de ecarisaj”, deși potrivit DEX, „ecarisaj” înseamnă „stârpirea câinilor vagabonzi”

Primăria Galați s-a implicat în dezvoltarea programului de terapie „Câini pentru oameni” după o lungă perioadă în care a exterminat în masă câinii comunitari din oraș.

Și în prezent la Primăria Galaţi, taxa plătită de gălăţeni pentru gestionarea problemei câinilor fără stăpân este numită oficial „taxă de ecarisaj”, deşi, potrivit DEX, cuvântul „ecarisaj” înseamnă „acţiune de stârpire a câinilor vagabonzi”.

Caini de terapie Galati
Caini de terapie Galati

Anual se strâng din această taxă aproximativ 300.000 de lei. Primăria Galați a încasat milioane de lei cu care ar fi putut construi un nou padoc și derula campanii de sterilizare, dar nu s-a întâmplat nici una, nici alta.

La Galați, au fost exterminați zeci de mii de câini fără stăpân

În 2008 a apărut Legea nr 9/2008, a Protecţiei Animalelor, care la art 7 impune că „e interzisă eutanasierea câinilor, a pisicilor şi a altor animale, cu excepţia animalelor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar”. Uciderea unui câine e pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă penală.

Nici legea nu i-a determinat pe edilii de la vremea aceea să renunțe la exterminarea câinilor comunitari. Numai în anul 2011 au fost eutanasiați aproximativ 7.000 de câini. Potrivit adresei DSV Galaţi nr 4.259/19.04.2013, din 2008 până în ianuarie 2013, la Galaţi au fost capturaţi 19.501 câini fără stăpân, au murit în adăpost 1.815 câini şi au fost eutanasiaţi 13.924 de câini.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

Cine a participat la petrecerea clanului Bădălău de Paște

Petrecere pe lux și opulență la salonul de fițe Monato din Bolintin Vale. Chiar dacă unora le bate pușcăria la ușă, membrii clanului Bădălău...