Cine va putea beneficia de noul tip de concediu plătit în Romania?

Publicat: 29 mart. 2024, 14:00, de Vasile Bahrim, în Sănătate , ? cititori
Cine va putea beneficia de noul tip de concediu plătit în Romania?
Cine va putea beneficia de noul tip de concediu plătit în Romania?

Camera Deputaților dezbate un proiect de lege care promite să redefinească drepturile angajaților care aleg să participe la studii clinice.

Camera Deputaților, prin Comisia pentru muncă și protecție socială, a adus amendamente proiectului care a fusese deja adoptat de Senat, într-o formă inițială.

Concediu și indemnizație pentru participanții la studii clinice

Noua reglementare introduce, pentru prima dată, dreptul la concediu medical și indemnizație pentru persoanele care participă ca subiecți în cadrul studiilor clinice organizate potrivit legii.

Această inovație legislativă este destinată să ofere protecție și sprijin indiferent de rolul participantului în cadrul studiului, fie că este vorba despre cei care iau medicamentul respectiv sau membrii grupului de control.

În ceea ce privește indemnizația pe care o vor primi, aceasta va fi de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar.

Concediu adaptat nevoilor participanților

Potrivit noii legislații, persoanele care participă la studii clinice vor beneficia de concediu și indemnizație pentru o perioadă maximă de 45 de zile calendaristice în intervalul unui an.

Durata a fost stabilită astfel încât participanții să nu fie dezavantajați financiar pe perioada implicării lor în studii, încurajând totodată participarea și contribuția la progresul medicinei.

Următorii pași

Acest proiect de lege marchează un pas important în recunoașterea și protejarea drepturilor participanților la studii clinice, oferindu-le un nivel de securitate și confort necesar pe durata angajamentului lor.

Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie votat de plenul Camerei Deputaților, promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.

Inițiativa legislativă este un semnal puternic al angajamentului României față de etica și integritatea cercetării medicale, printr-o abordare mai umană și responsabilă a acestui domeniu.