Campanie antidrog la Galați. Tinerii vor testa pe simulatoare auto speciale efectele conducerii sub influența drogurilor

Publicat: 13 aug. 2022, 10:21, de Sorin Costea, în ACTUALITATE , ? cititori
Campanie antidrog la Galați. Tinerii vor testa pe simulatoare auto speciale  efectele conducerii sub influența drogurilor

Dacă până acum campaniile antidrog se rezumau la distribuirea de pliante și discuții cu tinerii pentru a-i avertiza cu privire la efectele nocive ale consumului de droguri, autoritățile din Galați își propun o abordare mai directă, prin utilizarea unor echipamente care să le permită tinerilor să constate în mod direct care sunt efectele consumului de droguri și alcool prin scăderea capacității de percepție și coordonare în anumite situații, cum ar fi, spre exemplu, conducerea unui autoturism.

Consiliul Judeţean (CJ) Galați a încheiat un parteneriat cu Agenţia Naţională Antidrog, respectiv cu Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog din Galaţi, în baza căruia a alocat 55.000 de lei pentru achiziționarea unor echipamente care să contribuie la creșterea eficienței campaniilor de informare, educare, conştientizare şi prevenire a consumului de droguri.

Vor fi achiziţionate simulatoare auto cu ecran TV, astfel încât tinerii să vadă ce înseamnă să conduci sub influenţa drogurilor, ecrane holografice cu tematică antidrog și ochelari cu ajutorul cărora este simulat efectul consumului de stupefiante sau alcool.

„În baza acestui protocol, vor mai fi realizate materiale de care ofiţerii antidrog au nevoie pentru a le explica elevilor şi tinerilor din Galaţi cât este de periculos consumul substanțelor interzise și vor putea fi organizate mai multe acţiuni de informare şi educare privind consumul substanţelor adictive, precum şi intervenţii directe de sprijin a celor care au nevoie şi se adresează Agenţiei Naţionale Antidrog pentru ajutor.

Ultimele statistici arată că numărul celor care consumă droguri este din ce în ce mai mare, iar adolescenţii sunt cei mai expusi, mai ales atunci când se confruntă cu situaţii dificile. Suntem alături de Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Galaţi în această campanie împotriva consumului de stupefiante”, a declarat Costel Fotea, preşedintele CJ Galaţi.

Traficul de droguri, în creștere. În iulie, la Galați au fost capturate mii de pastile de extasy și 7 kg de amfetamină

Galațiul este unul dintre orașele în care traficul și consumul de droguri sunt în creștere. În ultima jumătate de an, procurorii de la DIICOT Galați și polițiștii antidrog din cadrul IPJ Galați au capturat mai multe grupări care traficau mari cantități de droguri în județele din sud-estul țării.

Numai în luna iulie, la Galați au fost capturate două grupări. Pe 14 iulie, polițiștii au confiscat 7 kg de amfetamină de la doi bărbați, care tocmai introduseseră în țară respectiva cantitate și se pregăteau să o vândă în doze mici.

Pe 6 iulie, procurorii DIICOT Galaţi au reţinut patru bărbați sub acuzaţiile de trafic de droguri de mare risc, după ce pe 5 iulie, împreună cu ofiţeri din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi, i-au prins în flagrant, în Bucureşti, pe cei patru bărbaţi, după ce aceştia au vândut diferite cantităţi de droguri de risc şi de mare risc. Au fost puse în aplicare trei mandate de percheziţie domiciliară, în urma cărora au fost descoperite şi ridicate cantităţile de 2.670 de comprimate de ecstasy, 25 de grame resturi comprimate ecstasy, 50 de grame de canabis, 50 de grame de ciuperci halucinogene, 15 de grame de cristale de MDMA şi 5 grame de ketamină.