Campionatul European de fotbal a ridicat piața hotelieră din București

Piaţa hotelieră din Bucureşti a înregistrat anul trecut cel mai mare progres dintre capitalele din Europa Centrală şi de Est din punct de vedere al venitului pe cameră disponibilă (RevPAR), în principal ca urmare a creşterii ratei de ocupare a hotelurilor, conform studiului Hotel Operator Beat T4 2021, publicat de Cushman & Wakefield.

Potrivit sursei citate, evoluţia a avut loc pe fondul relaxării condiţiilor de călătorie şi a reprogramărilor mai multor evenimente din 2020 în 2021, respectiv Campionatul European de Fotbal, concerte şi alte evenimente sportive. Dinamica pieţei continuă să atragă atenţia operatorilor de hoteluri pentru extinderea propriilor branduri în Bucureşti.

Din cele 20 de pieţe analizate din regiune, Praga, Varşovia, Budapesta şi Bucureşti sunt principalele oraşe de interes pentru principalii operatori. Comparativ cu 2020, interesul acestora s-a mutat către capitale, în detrimentul oraşelor secundare sau terţiare, se menţionează într-un comunicat al companiei de consultanţă imobiliară.

Rata medie de ocupare în București a rămas, totuși, scăzută

Astfel, Bucureştiul a fost indicat ca fiind o piaţă atractivă şi foarte atractivă pentru 58% dintre operatorii intervievaţi, sondajul relevând că jucătorii care au părăsit piaţa la un moment dat sunt foarte interesaţi să reintre în Bucureşti. Doar o mică parte dintre operatori nu au vizat capitala drept obiectiv principal pentru extindere, deoarece strategia lor este mai degrabă orientată fie către staţiuni din ţară, fie către Europa Centrală şi de Vest.

„Potrivit STR, rata medie de ocupare a hotelurilor din Bucureşti a fost în 2021 de 32,1%, reprezentând o creştere de 77,7% faţă de 2020, cel mai mare avans înregistrat dintre toate capitatele din Europa Centrală şi de Est (Bratislava, Bucureşti, Budapesta, Praga, Sofia şi Varşovia). Pe fondul îmbunătăţirii ratei de ocupare, venitul pe camera disponibilă (RevPAR) în Capitală s-a majorat cu 67,3% comparativ cu 2020, avans care a plasat piaţa bucureşteană de asemenea pe primul loc între capitalele din regiune. Per ansamblu, piaţa hotelieră din Bucureşti a atins un RevPAR de 20,5 euro, al treilea cel mai ridicat din capitalele din regiune, afectat negativ de scăderea ratei medii zilnice (ADR). Acest lucru este explicat prin faptul că hotelierii mizează în perioada de revenire pe o strategie axată pe volum, astfel că au redus preţul pe cameră”, se menţionează în comunicat.

ADR-ul în euro al Capitalei a înregistrat o scădere de 5,9% în 2021 faţă de 2020. Această tendinţă este rezultatul ADR-ului redus din ianuarie 2021 până în mai 2021, deoarece hotelierii au pus accentul pe creşterea volumului. Totuşi, ADR-ul a început să crească semnificativ din iunie 2021, odată cu relaxarea restricţiilor de călătorie şi cu reluarea evenimentelor reprogramate.

Hotelurile din Cluj-Napoca sunt în continuă expansiune

„Este important de subliniat faptul că, odată cu relaxarea restricţiilor de călătorie în cursul anului 2021, deşi piaţa este în continuare dominată de cererea internă, cererea de cazare per noapte din partea turiştilor internaţionali a început să crească mai repede decât din partea celor români. Mai mult decât atât, analizele Oxford Economics privind mixul de turişti din 2021 arată că acesta este similar cu cel din 2019. Toate acestea, dar şi faptul că mai multe proiecte de hoteluri au fost amânate, indică faptul că Bucureştiul va înregistra o redresare rapidă a cererii pentru sectorul hotelier”, subliniază consultanţii Cushman & Wakefield Echinox.

Aceşti semnalează că o altă piaţă ţintă pentru operatorii din industria ospitalităţii este Cluj-Napoca, jumătate dintre respondenţi exprimându-şi interesul pentru acest oraş, una dintre pieţele secundare cu cea mai rapidă dezvoltare din România.

„Atractivitatea tot mai mare a oraşului stârneşte interesul marilor lanţuri hoteliere. Majoritatea respondenţilor sunt mărci de renume internaţional dintre care unele nu sunt încă prezente în Cluj-Napoca sau în alte oraşe din România. Deşi, piaţa este în prezent dominată de hoteluri independente (circa 77,9% din oferta actuală de camere), în perioada următoare vor fi dezvoltate două noi hoteluri reprezentând circa 270 de camere – Radisson Blu şi Courtyard by Marriott”, spun ei.

În 2021 au fost tranzacționate patru hoteluri

„Bucureştiul devine o piaţă foarte dinamică în Europa Centrală şi de Est. Acest lucru se vede în performanţele sănătoase înregistrate atât în perioada pre-covid, cât şi în cea de revenire, dar şi în nivelul de lichiditate din 2021, când au fost tranzacţionate patru hoteluri, cu o valoare totală de aproximativ 19,2 milioane de euro, şi în varietatea proiectelor viitoare. În plus, echipa noastră este în proces de selecţie a unui operator pentru unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţă (un nume confidenţial momentan). Am fost încântaţi să vedem un interes ridicat al lanţurilor hoteliere internaţionale pentru capitala României şi am remarcat o dorinţă din ce în ce mai mare pentru intrarea pe piaţă a unor operatori care nu sunt încă prezenţi, dar care cred în potenţialul oraşului”, a declarat David Nath, head of Hospitality, CEE & SEE Cushman & Wakefield.

Studiul companiei de consultanţă imobiliară sprijină industria hotelieră şi prezintă performanţa pieţei din regiunea CEE, incluzând România. Studiul a fost realizat în urma unui sondaj cu privire la preferinţele, planurile şi proiectele în curs de dezvoltare ale operatorilor hotelieri internaţionali şi regionali, activi sau interesaţi de această regiune, precum şi opinia lor cu privire la impactul Covid-19 asupra pieţei hoteliere şi a redresării acesteia.

Sondajul, realizat în T4 2021, a fost completat de membrii executivi reprezentând peste 30 de operatori prezenţi deja sau interesaţi să se extindă în CEE. Operatorii intervievaţi au un portofoliu total de peste 730 de hoteluri, cu mai mult de 121.000 camere deja operaţionale în regiune, şi 590 de unităţi hoteliere cu peste 50.000 de camere în faza de planificare.

Cushman & Wakefield Echinox, afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deţinut şi operat independent, cuprinde o echipă de peste 80 de profesionişti şi colaboratori ce oferă o gamă completă de servicii de consultanţă imobiliară investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor şi chiriaşilor.

Cushman & Wakefield, unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 50.000 de angajaţi în 60 de ţări, ajută chiriaşii, proprietarii şi investitorii în optimizarea valorii activelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...