Cancer: Un aparat care permite vindecarea tumorilor rectului, fără intervenție chirurgicală

Publicat: 22 iun. 2022, 18:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Cancer: Un aparat care permite vindecarea tumorilor rectului, fără intervenție chirurgicală

Papillon 50. Acesta este un aparat, care în trei ședințe, urmate de alte cinci de radioterapie externă, vindecă tumorile rectale fără intervenție chirurgicală. Același aparat s-a dovedit eficace și în alte cancere.

Este o revoluție în domeniul oncologiei și în lupta contra cancerului. Aparatul de contact-terapie Papillon 50 de la Centrul Antoine-Lacassagne din Nisa a fost validat recent din punct de vedere științific la Congresul ASCO (Society of Clinical Oncology) de la Chicago ca tratament eficace pentru cancerul de rect, transmite 20 Minutes.

Povestea lui Papillon 50

Am tratat primul meu pacient la Lyon în urmă cu 50 de ani cu această metodă dobândită de la doctorul Papillon, eu fiind asistentul său. Este motivul pentru care aparatul poartă acest nume, spune profesorul Jean-Pierre Gerard, radioterapeut la centrul de luptă contra cancerului de la Nisa. Aceasta este o recunoaștere ca atunci când trimiți o rachetă pe Lună și ajunge pe orbită, este același sentiment, spune, acum, prof. Gerard.

Este pentru prima dată când se pot vindeca tumori canceroase de rect fără operație, anunță prof. Gerard. Metoda a fost uitată în anii 1990, dar în 2004, prof. Gerard a făcut un prim studiu, apoi un al doilea internațional (Opera – Organ Preservation in Early Rectal Adenocarcinoma), care a început în 2014. A fost un studiu radomizat, de opt ani cu scopul de a dovedi eficacitatea aparatului. Au participat 140 de bolnavi, 70 care au folosit tratamentul și 70 fără. După care s-a așteptat trei ani pentru a fi siguri că acesta funcționează.

Rezultatele vorbesc de la sine: cu radioterapia clasică, 60% dintre bolnavii incluși în studiu s-au vindecat, față de 90% cei care au beneficiat de ședințe de contacterapie Papillon 50.

În prezent, în Franța  sunt doar trei aparate. Papillon 50 este eficace pentru tumori care nu depășesc 5 cm în diametru. Iradierea este bine controlată, în așa fel încât să acționeze strict asupra tumorii, și nu este toxică. Sunt necesare trei ședințe de câte cinci minute, combinate cu cinci ședințe de radioterapie externă. În prima ședință 50% din tumoră este neutralizată și în a doua 80%.

În 99%  din cazuri, tratamentul s-a derulat conform protocolului, fără sechele, fără durere și mai ales fără riscul unui handicap care ar fi putut fi cauzat după o intervenție chirurgicală.

Dar Papillon 50 nu este destinat doar cancerelor rectale, ci și cancerelor de piele sau cele localizate pe pleoape, gură, vagin